Ogier pobjedom naplatio probleme konkurenata

Ogier pobjedom naplatio probleme konkurenata

Dramatičan i uzbudljiv Wales Rally GB je za nama - pred posade je stavio izuzetan izazov, no s druge strane, to je jedna od značajki rallyja u bespućima Velike Britanije. Staza je bila i suha i mokra i blatna, bilo je i kiše i magle, a borba za pobjedu vodila se do posljednjih metara posljednjeg brzinskog ispita.

Iako se tijekom većeg dijela rallyja činilo da će se glavna borba voditi između trojca Ogier, Thierry Neuville i Ott Tanak, rally sudbina imala je druge planove. Prvo je posrnuo Ogier zbog problema s automobilom, točnije mjenjačem, već na prvoj etapi. Ogierove probleme spremno je iskoristio dvojac najbližih konkurenata, no neizvjesnostima tu nije bio kraj. Drugog dana rallyja na red je došao Neuville - vozačka pogreška, koju je belgijski vozač spremno priznao, izbacila ga je sa staze i spustila u poretku, iako se uz pomoć gledatelja uspio vratiti u natjecanje. Na vrhu je, usamljen i sa sigurnom prednošću ostao Tanak.

Niti tada, međutim, velška se drama nije zaključila. Tanak je u jednom brzinskom ispitu drugog dana ostao bez zaštitne ploče ispod motora, a nedugo zatim i bez tekućine u sustavu hlađenja motora. Estonska je posada morala parkirati svoj Yaris WRC pored staze, a snimke razočaranog vozača obišle su svijet. U međuvremenu, Ogier je pritiskao i jurio i kada su Neuville i Tanak ispali iz igre, spremno je prihvatio ponuđeno vodstvo. Za pobjedu se, međutim, morao dobro namučiti, jer su svega nekoliko sekundi iza Francuza bila preostala dvojica Toyotinih vozača; Jari-Matti Latvala i Esapekka Lappi.

Konačna je odluka pala zadnjeg dana rallyja. Sve tri posade vozile su za pobjedu, nije bilo popuštanja, no na kraju je najbrži ipak bio Ogier. Francuz nije uspio do kraja kapitalizirati ispadanje konkurenata za naslov prvaka - na tzv. power-stage ispitu brži od njega bili su Latvala i Lappi, a Latvala je čak u tom trenutku držao i mršavo vodstvo od 3,6 sekundi. Do kraja se Ogier uspio izboriti za vodstvo i pobjedu, ispred Latvale na drugom i Lappija na trećem mjestu. Neuville je završio na petom mjestu i tako umanjio gubitak bodova, dok je Tanak ciljem prošao daleko od bodova na 19. mjestu.

U ukupnom poretku Neuville je i dalje u vodstvu, ali ima samo sedam bodova više od Ogiera, dok je na trećem mjestu Tanak, 21 bod iza vodećeg. Ogieru je ovo peta pobjeda u Walesu i time je postao najuspješniji vozač svih vremena na ovom rallyju.
Autosport.hr