WRC - Rally Turkey - Malo iz povijesti

WRC - Rally Turkey - Malo iz povijesti

Danas započinje Rally Turkey (13.-16.09.2018.) kao deseti rally ove sezone u Svjetskom rally prvenstvu (WRC).

Prije četrdeset i šest godina, prvi međunarodni rally održan je u Turskoj pod imenom Günaydin Rally. 
Lokalni rally vozač Ali Sipahi bio je pokretačka snaga za organizaciju rallya. Nevjerojatnih 2000 kilometara vodili su posade kroz mnoge poznate gradove, od Istanbula do Kandire, Amasre, Ankare, Burse i Karamürsela. Od trideset osam natjecateljskih automobila, najbrži je bio Renault 12 koji je vozio Engin Serozan. Drugoplasirani završio je Mete Oktar vozeći Mutar 124 - lokalna verzija Fiata 124 koji je proizveden u Bursi.


Bursa postaje važno mjesto za Rally Tursku. Godine 1998. događaj se preselio u okolno područje, a 1999. godine zadovoljava visoku razinu organizacije prema FIA-i, te je uključen kao rezervni rally za Svjetsko prvenstvo. Trebalo je čekati do 2002. godine da bi na rallyu nastupila prva velika međunarodna imena, Sébastien Loeb s Citroënom Saxom i Juuso Pykälistö sa svojim Peugeotom 206 WRC.

Rally Turska je postala službeni dio kalendara WRC-a godinu dana kasnije, 2003. godine. Te je godine pobjedio Carlos Sainz u Citroënu Xsari WRC. Samo 27 od 62 posada završilo je rally te godine, čime je Rally Turska zaslužio naziv najtežeg rallya sezone.

Godine 2005. vozači PWRC-a (Production World Rally Championship) sudjelovali su na rallyu po prvi put. Od 76 posada koje su krenule sa starta, 53 je uspjelo dovršiti put dug 1.228 km. Uz kratku stanku 2007. godine, rally je zadržao svoje mjesto u WRC kalendaru do 2010. godine. Iduće godine zamijenio ga je Rally Acropolis.

Između 2000. i 2010. godine mnogi svjetski poznati vozači prisustvovali su rallyu, a brzinski ispiti vodilii su kroz atraktivne regije - oko najvećeg turskog grada Istambula i u blizini obalnog mjesta Antalya.

Sébastien Loeb bio je najuspješniji vozač rallya, osvojio je tri ukupne pobjede. 

Ove godine obilježava se povratak Rallya Turska na veliku međunarodnu scenu, s etapama postavljenim oko obalnog odmarališta Marmarisa i stjenovitih regija oko Mugle, na jugozapadnom dijelu zemlje. Osim u pogledu na automobile koji jure duž obale, navijači mogu uživati gledajući ih i u atraktivnim prolazima na makadamskoj podlozi budući je rally nepoznat za timove.
Autosport.hr