ADAC Rallye Deutschland 2018. - Crtice iz povijesti

ADAC Rallye Deutschland 2018. - Crtice iz povijesti

Zemlja velika kao Njemačka pruža mnogo različitih mogućnosti za održavanje utrka. Visoke planine, duboke šume, nizine ... U kombinaciji s njemačkom tradicijom u gradnji automobila, to je idealna kombinacija za sve vrste utrka, pa tako i za rally.Izumitelj automobila, Karl Benz, bio je njemac. Njegov Benz Patent Motorwagen postao je dio automobilističke povijesti kao prvi serijski proizveden automobil na svijetu. Stoga nije iznenađenje da je u Njemačkoj održano mnogo poznatih automobilskih natjecanja. Iako su Francuzi bili pioniri natjecanja hrabrih vozača, nakon prvog svjetskog rata, cijeli svijet je upoznao imena kao što su Auto Union, Mercedes-Benz, Horch, Audi i drugi.

Nakon Drugog svjetskog rata, Njemačka je morala brinuti o drugim stvarima, a ne o automobilističkim natjecanjima. Međutim, nije trebalo puno vremena prije nego što su njemački vozači ponovno sudjelovali u natjecanjima. Prvo njemačko rally prvenstvo održano je 1970. godine, a Rallye Deutschland se prvi put vozio 1982. godine kao dio ERC (europskog rally prvenstva). Osvojio ga je Erwin Weber, rodom iz Münchena , uz suvozača Matthiasa Berga u Opel Asconi 400. Rally je počinjao u Frankfurtu, a potom je posade čekalo preko 508 kilometara brzinskih ispita. Takav format zadržan je do 2001. godine, a mnogi poznati vozači osvajali su pobjednička postolja: Walter Röhrl, Hannu Mikkola, Michele Mouton i drugi.

2002. godine, nakon spajanja njemačkih auto klubova AVD i ADAC, rally je postao dio Svjetskog prvenstva (WRC). Te prve godine, rally se održao pod nazivom 21. ADAC Rallye Deutschland, a osvojio ga je Sébastien Loeb, koji je poslije pobijedio još osam puta. 2009. godini Rallye Deutschland se nije održao zbog rotacije rallya u svjetskom prvenstvu, a prema FIA-inim pravilima. To je bio izuzetak sve od 1982. godine na ovamo. U svojoj povijesti, Rallye Deuschland se održavao u okolici Mainza, Koblenza, St. Wendela u Saarlandu i Adenau, te unutar Nürburgring Nordschleifea.
Od 2000. godine Rallye Deutschland preselio se u Trier.


Ove godine rally započinje u St. Wendelu i u usporedbi s prethodnom godinom, poznati brzinski ispiti na Panzerplatte, na vojnom terenu u Baumholderu su produženi, no svejedno će posade čekati i dovoljan broj kilometara kroz lokalne vinograde.

Poznati Gina skok, na kojem su skokovi preko 40 metara, i ove godine čeka svoju vjernu publiku. Kombinacija grubog asfalta, betonske podloge s jako oštrim rubovima, uskih zavoja i velikih brzina čini Rally Deutschland neponovljivim iskustvom.

16. - 19. 08. 2018. rezervirajte za ADAC Rallye Deutschland.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Autosport.hr