49. Barum Czech Rally Zlin 2019.
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Ostalo

49. Barum Czech Rally Zlin 2019.

Vrijeme je za 49. Barum Czech Rally Zlin 2019. Ove godine popularni Barum održava se u nešto ranijem terminu, od 16. do 18. kolovoza 2019. nego inače.
Brojna lista prijava i ove godine ispunjava sva očekivanja. Prijavljeno je 137 posada iz 25 zemalja. Ove godine u Zlín dolaze timovi iz prilično udaljenih zemalja poput Kuvajta, Katara, Japana, Brazila, Argentine i Sjedinjenih Američkih Država. Zlín se ponovno svrstava među najbolja rally natjecanja u Europi. Posjetitelji će moći uživati u prolazima 34 automobila R5 među kojima tradicionalno dominira Škoda sa 24 automobila od kojih je čak 5 Škoda Evo. Na listi su i 4 Hyundaija i20 R5, 2 Citroëna C3 R5,  2 Volkswagen Pola GTi R5 i 2 Ford Fiesta R5.

Glavno pitanje ove godine je: Hoće li Jan Kopecký po osmi put pobijediti na Barum Rallyu ili će ga napokon netko skinuti s trona? 37-godišnji vozač iz Kosteleca nad Orlicima nesumnjivo je opet najveći favorit. Vozač Škoda Motorsporta stiže u Zlín sa Škoda Fabia R5 Evo kao sedmostruki pobjednik Baruma, šestostruki češki prvak i vladajući svjetski prvak u kategoriji WRC2. Najbolja tri vozača Europskog prvenstva vode na listi prijava. Startni broj 1 drži aktualni čelnik ERC-a i prošlogodišnji europski prvak Aleksej Lukyanuk iz Rusije (Citroën C3 R5). Lukasz Habaj iz Poljske, Chris Ingram iz Velike Britanije (obojica u Škodi Fabii R5) i Norbert Herczig iz Mađarske (VW Polo GTi R5) prilično su jaki ove godine. Filip Mareš na Škodi Fabii R5 nastavlja sezonu na krilima visokih rezultata u Poljskoj i Italiji. On također ima priliku osvojiti ERC1 Junior kategoriju, a Barum Rally je posljednji događaj u ovoj kategoriji. Tu je i Nikolay Gryazin na Škodi Fabii R5 s latvijskom licencom i Simon Wagner iz Austrije. Atraktivni Marijan Griebel iz Njemačke (Škoda Fabia R5 Evo), viceprvak Poljske Mikolaj Marczyk (Škoda Fabia R5), Šveđanin Mattias Adielsson (Ford Fiesta R5) i japanski Hiroki Arai (Citroën C3 R5) sigurno se žele probiti u prvih deset i njihove borbe dodatno će začiniti ovaj rally događaj.

Osim Kopeckýja i Mareša, još nekoliko ambicioznih čeških vozača ne propuštaju priliku u Zlinu. Tu su Václav Pech (Ford Fiesta R5), Tomáš Kostka (Škoda Fabia R5 Evo), Jan Černý, Miroslav Jakeš, Jaromír Tarabus (svi Škoda Fabia R5) i Vojtěch Štajf (Volkswagen Polo GTi R5). Ali ima još čeških vozača koji mogu otežati život favoritima poput Romana Odložilíka, Antonína Tlusťáka, Patrika Rujbra, Martina Březíka, Tomáša Pospíšilíka, Karela Trojana, Jana Jelíneka (svi Škoda Fabia R5), Martin Vlček i Ondřej Bisaha (obojica Hyundai i20 R5). Rally Barum odredit će konačni poredak domaćeg prvenstva jer je to posljednji rally češkog prvenstva nakon što je otkazan Pribram rally.

Između svih ostalih događaja organiziranih tijekom Barum rally-a, posjetitelji će moći uživati i u XII. Star Rally Historic sa 86 posada i Bugatti Grand Prix-om (38 posada).

Ukupno 261 posada krenut će sa starta u Zlinu! Mnogo toga će se događati u Zlinu od 16. do 18. kolovoza i ne sumnjamo da će svi uživati u divnoj atmosferi Barum Rally-a.

Više... Barum Czech Rally Zlin
Autosport.hr