46. Rallye Češky Krumlov: Kopecky ponovo nepobjediv

46. Rallye Češky Krumlov: Kopecky ponovo nepobjediv

Jedan od najvažnijih tradicionalnih rally-a na teritoriju Češke Republike, Rally Český Krumlov održao se 18. i 19. svibnja 2018. Na startnoj listi bilo je ukupno 107 posada, 80 modernih i 27 povijesnih.

Pomalo u sjeni svjetskog prvenstva (isti vikend održavao se i Vodafone Rally De Portugal) i s mislima u Portugalu, veliki broj gledatelja pohodio je poznate i neke nove brzinske ispite u okolici Češkog Krumlova.

Dvoboj koji se najviše očekivao, a to je između kralja Češke Jana Kopeckog i ruske rakete Alekseya Lukyanuka, nažalost nije se odigrao. Zbog administrativnih problema na carini oko motora koji nisu uspijeli riješiti do tehničkog pregleda Lukyanuk je morao odustati od nastupa na Krumlovu.

Rally je započeo prologom u BIRELL RALLYE ARENI u Českim Budějovicama gdje je najbrži bio Jan Kopecký sa suvozačem Pavelom Dreslerom. Drugo najbrže vrijeme imao je Václav Pech, a Škoda Fabia R5, kojom upravlja Vojtech Stajf, prošla je ciljnu fotoćeliju kao treća.

Slijedio je ceromonijalni start u Češkom Krumlovu od kuda su se posade uputile na prvi "pravi" brzinski ispit Ján. Rally je poznat po iznenadnim promjenama vremenskih uvjeta, što se ponovilo i na ovom 46. izdanju. Jaka kiša i puno vode na cesti donijeli su iznenađujuće i neočekivane rezultate. Jan Kopecky imao je tek peto vrijeme, a prvo vrijeme osvojio je Poljak Jaroslaw Szeja ispred Vaclava Pecha. Treće najbrže vrijeme imao je Lumir Firla s Peugeotom 208 R2. Nakon toga vozili su se novi brzinski ispit Citayl i najduži brzinski ispit prvog dana Kohout (12,55 km) na kojem su vremenski uvjeti bili naklonjeniji i vozačima i gledateljima, a Jan Kopecky se vratio na vodeću poziciju. Nakon prvog kruga posade su se vratile u Arenu u Českim Budějovicama na drugi prolog pred mnogobrojnu publiku, te potom u noćni krug. Jan Kopecky nije više ispuštao vodeću poziciju. Vaclav Pech uspio je jedino na brzinskom ispitu Citajl 2 biti brži od Jana, ali to se nije odrazilo na ukupni poredak.
U subotu su na redu bila dva kruga s ukupno 7 brzinskih ispita. Za otvorenje subotnjeg dijela vozio se legendarni brzinski ispit Malonty dug 23 kilometara koji je svojom brzinom i zahtjevnošću često znao odlučivati o pobjedniku rallya. Tu su još i uski brzinski ispit Rožmberk koji se vozi kroz šumu, te brzinski ispit Rožmital. Između prvog i drugog kruga subotnjeg dana bio je na redu još jedan prolog u Areni u Českim Budějovicama. Jan Kopecky bio je najbrži na šest od sedam brzinskih ispita i još je povećao svoju prednost. Samo je Jan Dohnal uspio biti brži na prologu u Češkim Budejovicama.
Velika borba vodila se za treće mjesto između Jana Černya u Ford Fiesta R5 i Philipa Maresa u Škodi Fabii R5.

Tvornička posada Škoda Motorsporta još jednom je pokazala tko je kralj čeških natjecanja. Jan Kopecký osvojio je Český Krumlov po četvrti put zaredom.

Drugo mjesto osvojio je Vaclav Pech sa zaostatkom od gotovo 2 minute, a treću poziciju osvojio je Jan Černy koji je na kraju bio samo 7 sekundi ispred četvrtoplasiranog Mareka Mareša.

1. Kopecký / Dresler – Škoda Fabia R5 1:32,33,5
2. Pech / Uhel – Ford Fiesta R5 +1:56,5
3. Černý / Černohorský – Ford Fiesta R5 +2:30,0
4. Mareš / Hloušek – Škoda Fabia R5 +2:37,0
5. Štajf / Ehlová – Škoda Fabia R5 +4:09,7
6. Dohnal / Ernst – Ford Focus WRC +4:29,4
7. Jakeš / Machů – Škoda Fabia S2000 +6:01,7
8. Odložilík / Tureček – Ford Fiesta R5 +6:06,2
9. Štochl / Vacková – Škoda Fabia R5 +6:43,1
10. Pospíšilík / Hovorka – Škoda Fabia R5 +7:36,5

Izjave vozača:

Jan Kopecký: "Nije bila lagana pobjeda, ali nakon Jana smo otišli u vodstvo i od tada vladali. Prvi dan je palo puno kiše, pa je u subotu bilo sklisko i puno blata. Morao sam biti na oprezu cijelo vrijeme. Drago mi je što su uključeni novi brzinci i novi dijelovi starih brzinskih ispita, općenito, to su jedni od ljepših brzinskih ispita u Češkoj."

Václav Pech: "Ja sam posve zadovoljan. Cijelu subotu smo čuvali drugo mjesto, bilo je bitno završiti i nismo riskirali što je rezultiralo ovakvom pozicijom. Svidjelo mi se, bili smo u pravom ritmu. Krumlov je uvijek teško voziti zbog nepredvidljivih vremenskih uvjeta, u nekim trenucima nisam kontrolirao automobil, na nekim mjestima vozili smo 50-60 km/h, gdje bi po normalnom vremenu išli 150. Mogućnost pogreške bila je vrlo velika."

Jan Černý: "Pokazali smo što znamo i jako sam zadovoljan. Naši partneri i navijači su nas podržali, na čemu smo im jako zahvalni."

Filip Mareš: "Mogu samo biti zadovoljan. Za nas je to bila najteža utrka ikad s R5 automobilom, po prvi put smo vozili po kiši. Jako dobra utrka, a mi smo bolji svakim kilometrom."

Jan Frei pobjednik među povjesničarima

Ove godine, vozače povijesnih automobila čekao je jednak broj kilometara kao i one u modernim automobilima. Na početku, do 10. brzinskog ispita, najuspješnijih je bio Petr Šimurda sa suvozačem Dlouhy Milanom u Škodi 130 LR, držali su 24 mjesto ukupnog poretka, no morali su odustati na brzinskom ispitu Rožmberk 1. Nakon njihovog odustajanja vodstvo je preuzeo Jan Frei kojeg je vodio Petr Šlegl. Njihova Škoda 130 LR na kraju ih je dovela do pobjedničkog postolja za povijesna vozila na najvišu stepenicu, ali još ponosniji mogu biti na osvojeno 20. mjesto ukupnog poretka rallya.
Drugo mjesto osvojio je Jiří Káňa sa suvozačem Ivom Vybíralem u Ford Sierra RS Cosworthom, sa zaostatkom od 11,6 sekundi za vodećima. Treće mjesto osvojio je Jan Krejč sa suvozačem Davidom Riegerom u Škodi 130 LR

1. Frei / Šlegl – Škoda 130 LR 1:51:22,1
2. Káňa / Vybíral – Ford Sierra RS Cosworth +1:11,7
3. Krejča / Rieger – Škoda 130 LR +5:01,6
4. Budil / Vejvoda – BMW 2002 TI +6:00,4
5. Bělohradský / Bašta – BMW 318 iS +7:43,2
6. Němec / Mikulík – Lada 21011 MTX Rallye +10:15,7
7. Hustý / Kolivošková – Mercedes-Benz 190 E +10:30,9
8. Hýbner  / Jonášek – Peugeot 205 Gti +10:49,7
9. Fazekaš / Fazekaš – Škoda 136 L Favorit +12:37,3
10. Jun / Šíma – Suzuki Swift GTI +13:33,0

Češka je definitivno zemlja naklonjena rallyu. Velika baza odličnih domaćih vozača uz nastup i stranih posada garancija su za organizatore da će imati mnogobrojnu i zanimljivu listu prijava za svaki rally. Uz veliku brigu o gledateljima za koje se pripremaju atraktivna mjesta uz popratne sadržaje kao što su ugostiteljstvo, prigodne prodaje i parkirališta uspjeh je zagarantiran. Sa rallya u Češkoj odlazi se s osmijehom i zadovoljstvom.

You have no rights to post comments

Autosport.hr