7. Mahle Rally Nova Gorica 2018. - Ondrej Bisaha upisao pobjedu
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Ostalo

7. Mahle Rally Nova Gorica 2018. - Ondrej Bisaha upisao pobjedu

Ovogodišnje izdanje rallya dočekalo je prijavljene posade s 12 brzinskih ispita ukupne dužine 150 km. Ceremonijalni start održao se u četvrtak 06. rujna 2018. u središtu grada. Na startu se pojavilo 95 posada iz sedam zemalja (Češke, Slovenije, Italije, Mađarske, Hrvatske, Njemačke i Austrije).

U petak su prema rasporedu posade vozile 5 brzinskih ispita ukupne duljine 60 km. Brzinski ispiti Ravnice (4,8 km) i Lig (najdulji na rallyu 22,83 km) vozili su se po dva puta. Na kraju dana posade je čekao noćni brzinski ispit Kromberg (4,65 km). Na Ravnicama najbolje vrijeme postigao je Ondrej Bisaha, ali Rok Turk osvaja oba brzinska ispita Lig koji zbog svoje dužine nose i veće razlike u vremenima i zauzima vodeću poziciju na kraju dana sa prednošću od 22,2 sekunde ispred Ondreja. Na trećem mjestu smjestio se Claudio de Cecco (Hyundai i20 R5). Najbolje plasirana hrvatska posada prvog dana bila je Krisztian Hideg i Ištvan Kerek u Škodi Fabii R5 na petom mjestu.

Subotnji dio rallya sastojao se prema planu od 7 brzinskih ispita. Brzinski ispiti Kambreško, Morsko i Banjšice po dva puta, a za kraj rallya na redu je bio brzinski ispit Kromberg koji se dan prije vozio u noćnoj varijanti. Jutro je započelo otkazivanjem prvog brzinskog ispita Kambreško zbog problema organizatora s radio vezama. Nakon prvog dijela subotnjeg dana (BI8), Rok Turk i dalje drži prvo mjesto stvorivši prednost od 30,5 sekundi ispred Ondreja Bisahe. Claudio De Cecco i dalje je na trećem mjestu, kao i najbolji hrvatski predstavnik Krisztian Hideg koji drži peto mjesto. Broj posada koje su još ostale u igri pao ja na brojku 80.

Na devetom brzinskom ispitu (BI9 Kambreško) dolazi do problema za vodećeg Rok Turka. Na drugom najduljem brzinskom ispitu na rallyu Rok Turk izgubio je 3 minute i 26 sekundi. Zbog udarca u stijenu ostao je bez prednjeg branika i probušio gumu. Rally je nastavio i došao do kraja, ali više od ukupno petog mjesta nije išlo. Vodstvo preuzima češki predstavnik Ondrej Bisaha (Ford Fiesta R5) 9,3 sekunde ispred drugoplasiranog Federica Laurencichea (Ford Fiesta R5). Za Claudia De Cecca situacija se mijenja poslije desetog brzinskog ispita (BI10 Morsko), kada zbog odustajanja Federica Laurencichea dolazi do drugog mjesta u ukupnog poretku, a Krisztian Hideg zasjeda na treće mjesto. Do kraja rallya poredak prve trojice se ne mijenja.

Ondrej Bisaha i njegov suvozač Petr Tešinsky opravdavaju startni broj 1 i postaju pobjednici 7. Mahle Rally Nova Gorica 2018.
"Bio je vrlo lijep i težak rally. Najvažniji mi je bio dobar rezultat i osvajanje bodova za FIA Europski Rally Trophy (ERT). Jako sam zadovoljan. Želio bih pohvaliti organizaciju rallya.", rekao je Bisaha nakon pobjede.

Bilo je jako napeto u vrhu klase trkaćih automobila s pogonom na dva kotača. Alex Humar (Peugeot 208 R2) nadoknađuje zaostatak uzrokovan tehničkim problemima od prvog dana. Ali na istom brzinskom ispitu kao i Rok Turk, Humar buši gumu i time gubi priliku za pobjedu. Tim Novak (Adam Opel R2) i Denis Mrevlje (Peugeot 208 R2) vode bitku do samog kraja. No, na završnom brzinskom ispitu, Tim Novak je bio brži i ukupna razlika bila je 2.2 sekunde. Ovo je Novakova prva pobjeda u ovoj klasi za nacionalno prvenstvo.

Od 95 posada na startu do cilja je došlo njih 73 posade.

PRVENSTVO HRVATSKE

7. Mahle Rally Nova Gorica 2018. vozio se i za Prvenstvo Hrvatske kao peti rally sezone. Pobjedu osvaja Krisztian Hideg sa suvozačem Ištvanom Kerekom u Škodi Fabii R5. Drugoplasirani je Janos Szilagyi (Mitsubishi Lancer EVO IX), a kao treći rally završava posada Tomas Hrvatin i Ivan Pavlović (Renault Clio).


Ukupni poredak:

https://results.omikronplus.si/live/gorica2018/live.html

Rezultati Prvenstva Hrvatske:

https://results.omikronplus.si/live/gorica2018/live.html
Autosport.hr