U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.
  • Napisao/la  AR
  • Objavljeno u Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

U Austriji je prošlog vikenda (06.-07.04.2018) održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018. kao treći rally za prvenstvo Austrije.

Lijepo vrijeme u petak i subotu ponovno je privuklo veliki broj posjetitelja. Oko 50.000 ljubitelja rallya uživalo je u vrhunskom trkačem doživljaju na ukupno 12 brzinskih ispita u okolici Wolsberga.

Niki Mayr-Melnhof sa svojim suvozačem Poldijem Welsersheimbom u Ford Fiesti R5 krenuo je oštro od samog početka. Njihova prednost rasla je sa svakim završetkom brzinskih ispita. Dva dana nisu ispuštali vodeću poziciju. Sreća i veselje na njihovim licima na kraju rallya bili su kruna svega što su napravili u ova dva dana. Iznenađujuće je da je Ford Fiesta R5 imala na kraju više od minute i pol prednosti ispred Ford Fieste WRC Gerwalda Grossinga. Sa dvije uzastopne pobjede Niki Mayr-Melnhof preuzeo je vodeću poziciju u prvenstvu Austrije i postao naizgledniji kandidat za osvajanje prvenstva. U timu Gerharda Aignera nisu skrivali zadovoljstvo jer je trećim mjestom na rallyu zadržao trenutačno drugo mjesto u prvenstvu.

Niki Mayr-Melnhof: "Presretan sam ovim uspjehom. Niste često u prilici osvojiti baš sve brzinske ispite na jednom rallyu. Naš tim s Beppom Harrachom na čelu učinio je izvrstan posao. Auto je bio odlično pripremljen tako da sam od samog početka mogao krenuti punim tempom i zadržati ga do samog kraja. Hvala organizatoru na ovako odlično organiziranom rallyu na kojem smo došli do velike pobjede."

Inače, Niki Mayr-Melnhofa ove godine smo imali prilike gledati i na Rally Kumrovcu gdje se također popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Gerwald Grössing nakon osvojenom drugog mjesta rekao je: "Na žalost, imali smo problema s turbopunjačem. Uz to pojavili su se problemi i s pumpom benzina. S obzirom na te probleme, sretan sam s drugim mjestom. "

Gerhard Aigner sretan je osvojenim trećim mjestom: "Sretan sam osvojenim trećim mjestom, a posebno sam sretan zbog drugog mjesta na zadnjem brzinskom ispitu, što je dokaz da možemo biti u samom vrhu. To je ohrabrujuće za nastavak sezone."

Johannes Keferböck kao četvrtoplasirani: "U osnovi sam zadovoljan sa svojom vožnjom i rezultatom. Puno sam naučio o pisanju radara od svoje suvozačice Ilke Minor. To će mi biti od velike pomoći na nadolazećim rallyima."

U konkurenciji vozila s pogonom na jednu osovinu (2WD) Max Zellhofer (Suzuki S1600) rutinski je odvozio rally i trijumfalno slavio. Max Zellhofer: "Prije natjecanja nadao sam se završiti među prva četiri mjesta. Da je tako dobro prošlo, dugujem svom suvozaču Gerryu Winteru, a i moja osnovna brzina doprinjela je rezultatu." Njegov prvi konkurent Kristof Klausz (Peugeot 208 R2), završio je na drugom mjestu, a treći je Luca Waldherr (Opel Adam R2).

U Mitropa kupu prvo mjesto osvojio je Manuel Kößler (Subaru Impreza): „Nakon početnih problema uspio sam uhvatiti ritam. Žao mi je zbog odustajanja Hermanna Gassnera (slomljena osovina na BI 11). Sretan sam zbog pobjede." U povijesnom Mitropa kupu slavio je Gerhard Openauer. Za njim slijede Ales Jiratko, Rino Muradore i Burghard Brink.

Tomas Hrvatin sa suvozačem Markom Stiperskim nastupio je kao jedini natjecatelj iz Hrvatske. Nažalost, naši dečki nisu uspjeli završiti. Odustali su nakon prvog dana zbog tehničkih problema. 

Organizator je iznimno zadovoljan ovogodišnjim izdanjem Lavanttal rallya i zahvalan na odličnoj suradnji s lokalnim vlastima.

U osvajanje izazovnih i zahtjevnih brzinskih ispita u okolici Wolfsberga upustilo se ukupno 91 posada iz 11 različitih zemalja, a uspješno do cilja došlo je njih 64.
Autosport.hr