Ghosn potvrdio povlačenje Renaultovih motora

Ghosn potvrdio povlačenje Renaultovih motora

Prvi čovjek francuskog Renaulta, Carlos Ghosn, na salonu automobila u Frankfurtu napokon je i službeno potvrdio kako Renaultovi motori uskoro više neće biti dostupni u Formuli 1. Ghosn je time stavio i službeni pečat na glasine, koje su Formulom 1 kružile već neko vrijeme. Toro Rosso i Red Bull će Renaultove motore koristiti do isteka važećih ugovora - Red Bull bi isti mogao raskinuti već krajem ove sezone. Nakon toga, Renault više neće dobavljati motore za druge ekipe. Ostaje, međutim, otvorena mogućnost ulaska, tj. povratka Renaulta u Formulu 1 u svojstvu tvorničke ekipe. Ghosn je potvrdio kako su pregovori o tome u tijeku, no da još uvijek nisu donesene konačne odluke. Po svemu sudeći, Renault će kupiti ekipu Lotusa i u Formulu 1 se vratiti kao samostalna ekipa.

Ghosn nije propustio priliku dodatno ilustrirati okolnosti koje su pridonijele, kako kaže, odluci da se Renault prestane baviti poslom dobavljanja motora.

"Kada smo s Red Bullom osvajali prvenstva, tada nigdje niste mogli čuti 'Renault', već samo 'momčad pobjeđuje'. Kada je Formula 1 prešla sa dotadašnjih motora na nove pogonske sustave i kada su nastupila nova pravila u pogledu aerodinamike, postalo je jasno da će biti nešto teže zadržati isti pobjednički tempo. Međutim, čim su nastupili problemi, glavnim je krivcem proglašen Renault. Znači, kada sve radi kako treba, za to nemate nikakvih zasluga, ali kada dođe do problema u momčadi, tada ste prvi i često jedini krivac. Obavijestili smo sve nadležne u Formuli 1 kako na nas ne treba više računati kao dobavljača motora", rekao je Ghosn.
Autosport.hr