Krenula sezona domaćeg drifta utrkom na Mičevcu foto: Goran Puhovski

Krenula sezona domaćeg drifta utrkom na Mičevcu

Bio je to pravi oktanski vikend. Nakon 40. INA Delta Rallya koji se održao u petak i subotu, drifterski okršaj na Mičevcu bio je kao trešnja na tortu. U pomoć relijašima u petak, na prolog kod Zagrebačkog Velesajma priskočila su dva driftera, Miro Zrnčević i Marko Brkljačić, koji su na neki način najavili nedjeljni spektakl. Trening među rubnjacima dobro im je došao, jer su upravo njih dvojica bili glavni akteri prve trke Croatian Drift Challengea 2014.

Svibanjsko je sunce konačno zapržilo, što su s veseljem dočekali svi osim drifterskih automobila. Problemi s pregrijavanjem mučili su mnoge, a i činjenica da je nekolicina nastupila po prvi put izvukla je na površinu prve dječje bolesti. Čak 32 vozača pojavila su se na startu, od čega 9 slovenskih vozača i pet novajlija, koji ove sezone po prvi put kreću u drifterske vode.

Kvalifikacije za TOP 16 bile su prvo sito nakon čega su uslijedile twin drift vožnje. Trojac: Pirić, Brkljačić, Zrnčević morao je prokrčiti svoj put do vrha protiv jake slovenske konkurencije. Pirić se nakon par godina odmora od drifta ipak odlučio vratiti svojoj oktanskoj strasti i sjeo u drift automobil, žedan za pobjedom. Marino je iz polufinala izbacio iznimno atraktivnog Slovenca Mihu Šuštaršića, a onda položio oružje pred dobro raspoloženim vozačem Links Teama u Skylineu.

Miro Mrgud Zrnčević bio je prilično raspoložen i rasterećeno vozio prema vrhu. Za pobjedu nad Brkljačićem malo mu je falilo. "Već se četiri godine tražim uštimavam sa Skylineom. Ekipa koja mi pomaže je stvarno dala sve od sebe, a i došla je gomila publike koja me uvijek dobro motivira. Nakon hrpe pehova, auto je izdržao do kraja. Dečki su se super vozili i s Brkljom i s Marinom sam imao jako dobre vožnje vrata-o-vrata. Sezona će biti iznimno napeta, auti su se pojačali, dečki su sve bolji, bit će znoja, ali mislim da ćemo i publici pružiti ono po što su došli." rekao je Zrnčević.

Brklja je pokazao zube od samog početka, ali i zadovoljstvo na novo složenim BMW-om Tokić Racinga. "U Mađarskoj prije par tjedana nam je motor izdahnuo, auto je zamalo izgorio. Slaganje u zadnji tren i evo auto je stvarno bomba, svaka čast mom timu. Konačno pobjeda na domaćem terenu!" rekao je Marko Brkljačić koji je do sada pobjeđivao u susjednoj Srbiji i bio vice prvak domaćeg prvenstva, a kako je krenuo mogao bi biti novi hrvatski kralj drifta.

Besprijekorna organizacija i odlični vremenski uvjeti učinili su prvu rundu domaćeg prvenstva za nivo boljom od prošlih godina. Trud nekolicine neumornih entuzijasta predvođenih dvojicom vozača Dariom Folerom i Goranom Šorkom, isplatio se. CDC se polako pretvara u za publiku najzabavnije oktansko događanje na ovim prostorima. Sljedeća tekma je u Osijeku 30. kolovoza kada na Čepinski sportski aerodrom dolaze i najbolji europski drifteri.

Više fotografija +

Autosport.hr