Links Team: Josip Žagar ZaX opet na tronu

Links Team: Josip Žagar ZaX opet na tronu

Drifteri ove godine nisu imali sreće s vremenskim uvijetima. Bogovi meterologije kao da su se urotili protiv majstora šrekanja pa su ovu sezonu drifta označila odgađanja. Nakon što je pomicana prva trka, kiša u Osijeku odgodila je i drugu pa je više od pola sezone zapravo spalo na jedan vikend u zagrebačkom Mičevcu. Subotnja kiša i opet je pomakla raspored i prebacila osječko finale na nedelju, tik prije zadnje, finalne ovosezonske utrke.

Najbolje plasirani vozač do subote je bio Miro Zrnčević koji je na prvoj trci odnio uvjerljivu pobjedu. U nedelju su se stvari uvelike promijenile. Mokra staza najbolje je legla slovencu Mihi Šuštaršiću kome se tog dana malo tko mogao suprotstaviti. Josip Žagar probao ga je zaustaviti u finalu međutim Miha je za tanko odnio prednost. Na treće mjesto stao je izuzetno konzistentni Uroš Berdajs iz Slovenije.

Druga utrka sezone
1. Miha Šuštaršić
2. Jospi Žagar
3. Uroš Berdajs

Miha je time prešao u vodstvo ispred Zrnčevića i Žagara, treća utrka bila je odlučujuća. Miro Mrgud Zrnčević izbacio se sam, Skylineu je opet, kao i na prvoj utrci sezone, pukao kardan. U posuđenom automobilu uspio se kvalificirati treći, međutim nije prošao u osminu finala, sreća ga nije pratila. Zato je sreća pratila drugog vozača Links Teama.

Zaxu su se zvijezde poklopile i snažno je napadao. U osmini finala imao je žestok okršaj s povratnikom na drift scenu, Marinom Pirićem u BMW-u E30 s V8 motorom. Uz česte kontakte na stazi bilo je teško zaključiti tko je napravio manje pogrešaka. Teški trenuci za suce ali i oba vozača. Ponovljenu utrku dobio je Žagar i prošao dalje. Smiješio mu se naslov prvaka. U finalu ga je dočekao Ivo "100%" Znaor, čovjek kojem vikend također nije krenuo po planu. Njegov novi auto ga je iznevjerio pa je ponovno posudio automobil od Maria Bakule. Ivo i Josip našli su se u bok uz bok u dvije finalne vožnje gdje su odlučivali centimetri. Zax je ipak pokazao da je srastao sa svojom Corollom i uzeo titulu ne samo pobjednika treće runde nego i ukupnog prvenstva.

"Ovo je velik dan za mene, Links team, ali i za moj auto, koji se od prošle godine svaki put u Zagrebu pojavio na pobjedničkom podiju. Više smo zapeli ove godine i trud se isplatio. Čestitke svima s kojima sam se danas borio i veliko hvala publici koja nas je došla bodriti ovdje." rekao je Josip.

Treća utrka sezone
1. Josip Žagar
2. Ivo Znaor
3. Miha Šuštaršić

Hrvatsko je drift prvenstvo vidno ojačalo. Konkurencija je sve žešća a u finalu se sve manje susreću slovenski vozači. Ovog puta dogodilo se da su se u finalu našla dva Hrvata. Domaći drifteri grabe prema naprijed i scena se razvila na zavidnu razinu. To je dokazala i brojna publika koja je i ove nedjelje, unatoč kiši došla bodriti svoje favorite. Uz drift taxi ali i gomilu popratnog sadržaja, drift ima puno aduta kojom privlači publiku i polako postaje vodeća automobilistička disciplina na domaćoj sceni.

Više fotografija +

Autosport.hr