Brozovi savjeti za ‘Historičare’ i one koji to žele postati

Brozovi savjeti za ‘Historičare’ i one koji to žele postati

Neumorni Zlatko Brozović – Broz pripremio je pregršt informacija koje bi mogle biti zanimljive za sve vlasnike starijih automobila, kao i za mnoge koji žele započeti svoju rally karijeru. U nastavku donosimo dopis koji smo dobili od Broza, a koji će sasvim sigurno biti od velike pomoći za ‘Historičare’.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uvijek sam težio tome da vozači i sadašnji i budući budu informirani. Uz to zalažem se za promicanje Historic iliti povijesnog automobilizma. Zato bih htio sve zainteresirane obavijestiti o promjenama na tu temu, koje nisu male. Od ove godine HAKS i Regija Sjever raspisali su klasu za sva Historic vozila koja posjeduju važeći HTP (Historical Tehnical Passport). Za sada to je jedinstvena klasa u Regiji, i podklasa klase 5 u PH. Otvorena je mogućnost raspisivanja prvenstva za slijedeću godinu, zavisno od interesa i razvrstavanje po radnoj zapremini. Historic ima nešto niže članarine po utrci, ne mora koristiti HANS i automobili su zamrznuti po pitanju evolucija, na onom stadiju kojem vremenskom periodu pripadaju. Ono bitno u svemu tome je što je FIA lani otvorila 2 nova vremenska perioda J1 i J2.
J1 su automobili homologirani (to je mjerodavan datum a ne proizvodnja) u periodu od 01.01.1982. do 31.12.1985.
J2 su automobili homologirani od 01.01.1986. do 31.12.1990.

Na taj način smo dobili pregršt vozila koji se nalaze na našim prostorima i sada mogu uzeti učešće u prvenstvu. Radi se o svim modelima P205, AX, svi modeli Fiat Uno, Alfa 33, Ford Sierra, Delta Integrale 8v i 16v, svi modeli Golf 1 i 2, Suzuki Swift, Kadett E, svi modeli Zastava i mnogi drugi. Naravno, automobili trebaju biti pripremljeni po originalnoj homologaciji prije početka 1991. kao i aneksu J tog perioda kojem pripadaju.

Na stranici http://www.fia.com/sites/default/files/regulation/file/HomologatedForms-SortedByMake%26Model-2010.pdf možete vidjeti popis svih homologiranih automobila sa brojem i datumom homologacije. Dodatak J iz 1990. možete pogledati na http://www.fia.com/sport/regulations?f[0]=field_regulation_category%3A88&f[1]=field_regulation_category%3A280 zanimaju vas članci 251, 252, 253 i 255 jer radi se o automobilima grupe A. Mislim da baš i nema kandidata za grupu B čiji je pravilnik u članku 256 no nikad se ne zna!

HTP u našoj regiji izdaje Boris Gorup (HAKS), a nacionalni košta 100 eura. FIA HTP košta 300 eura. To je mala cijena za uštede koje pruža nastup u tim autima. Za sve dodatne informacije stojim na raspolaganju na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zlatko Brozović - Broz

Autosport.hr