Održana Večer ZG prvaka 2012

Održana Večer ZG prvaka 2012

Veličanstvena noć zagrebačkog auto i karting športa, ukratko bi se moglo opisati sinoćnje događanje u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Zagrebački automobilistički savez obilježio je tri velika jubileja hrvatskog auto i karting sporta. Stotu obljetnicu „prve automobilske utakmice“ održane 1912. godine na stazi Zagreb-Bistra-Veternica-Lepoglava-Ivanec-Varaždin-Zelina-Zagreb, 50. obljetnicu prve karting utrke održane 1962. godine na betonskoj pisti stadiona NK „Zagreb“ u Kranjčevićevoj ulici i 20. obljetnicu utemeljenja ZAS-a.

Stara gradska vijećnica vjerojatno još nikad nije bila popunjena do posljednjeg mjesta, preko 200 ljudi, plejada vozača-veterana: Drago Regvart, Veco Holjevac, Ivan Rojtinić, Jovo Berić, Damir Štimac, Slavko Krpan, Drago Merlić, Ivica Magdić, Niko Pulić, Mira Nikolić, Duška Gregurek, samo su neka od imena sportskih velikana koji su sa danas aktivnim vozačima, sucima i uzvanicima iz Zagreba, Sv. Nedelje, Stubičkih Toplica, Oroslavja, Slavonskog broda, Osijeka i Velike Gorice, dekor manifestacije učinili još sjajnijim.

Nakon slikovitog  uvoda prof. Valentina Valjka o prvoj auto utrci na ovim prostorima i podjele 147 nagrada najboljim vozačima Prvenstva Sjeverna liga i Prvenstva Zagreba u kružnim utrkama, brdskim utrkama, auto rallyju, ocjensko spretnosnim vožnjama, rallyju povijesnih (old timer) vozila, autoslalomu, utrkama ubrzanja, drift utrkama i karting sportu, uz „zagrebački božićni pušlek“ za svaku vozačicu, podijeljena su i prigodna priznanja najzaslužnijom pojedincima i tvrtkama za svekoliki doprinos razvitku zagrebačkog auto i karting športa proteklih dvadeset i više godina.

Srebrna plaketa za dugogodišnju podršku i potporu:
Gradonačelniku Grada Zagreba, g. Milanu Bandiću,
INA Industriji nafte d.d.,
INFOSISTEM d.d.,
PZ. Auto d.o.o.,
Zagrebački športski savez

Srebrna plaketa za osobni doprinos svim dosadašnjim predsjednicima ZAS-a:
Zrinko Gregurek (1992-2000.),
Berislav Čegelj (2000-2001.),
Daut Damarija (2001-2007.),
Vladimir Zadravec (od 2007.)

Plava plaketa za osobni doprinos:
Mato Šebalj, sportski sudac „par exellence“
Stjepan Srbljinović, sudionik prve karting utrke u Zagrebu, 1962.g.

Plava plaketa za izvanredne rezultate na europskim stazama u 2012. godini:
Nikola Belohradski,
Martin Kodrić,
Kristijan Habulin

te na kraju kao najznačanija priznanja dodijeljene su Nagrade za životno djelo:
dr. Tomislav Škunca, dugogodišnji glavni liječnik u auto i karting sportu
Mira Nikolić, sportska vozačica i sudac auto i karting sporta

Uz to svaki od nagrađenih dobio je na poklon izvanrednu knjigu prof. Valentina Valjak, „Bešte ljudi ide auto“, monografiju o povijesti automobilizma u Hrvatskoj od 1989. – 1945. godine.  Sve je završilo, kako to i priliči automobilistima, skromnim domjenkom i dugim druženjem gdje su proradila sjećanja na uspomene, ali slagali se i planovi za novu sezonu, dok su gornjogradske plinske lanterne obasjale velike pahuljice snijega koje su zagrebačke automobiliste otpratile u „belu zagrebačku noć“, ali sasvim sigurno u nove i brojne pobjede – novih 100 godina.

Tekst: Tajništvo ZAS-a
Foto: Zdenko Petkoviček
Autosport.hr