Karnevalsko ludilo na kotačima

Iako automobilistička sezona još uvijek spava zimski san, u subotu 23. siječnja Autoklub RI autosport organizira "1. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2010.". Podizanjem pusta u malim mjestima kvarnerskog zaleđa počelo je ovogodišnje karnevalsko doba na Liburniji. Oglasila su se zvona i tradicijski običaji ponovo zaokupljaju pažnju svih koji drže do maškara i karnevala. Do početka prave automobilističke sezone ima više od dva mjeseca. Međutim, već niz godina na kvarnerskom području oktanska sezona počinje na neki način – neozbiljno. Naime, u dane maškara i brojnih karnevalskih zbivanja  već niz godina odvija se i neobično oktansko događanje.Međutim, ove će godine biti dva od kojih prvo -  novi projekt kojeg u subotu 23. siječnja organizira Autoklub "RI autosport" uz pokrovitelje Općinu Viškovo, Grad Kastav, Općinu Matulji i Grad Opatiju. I novo oktansko maškarano ludilo na kotačima "osmišljeno je u istoj kuhinji". Većina  sportskih entuzijasta koji sudjeluju u pripremi ove manifestacije svojevremeno je 1990. godine začelo sličnu,  tada u svijetu jedinstvenu  manifestaciju, svojevrsnu parodiju na poznati rally, da bi 20 godina kasnije, ove 2010. godine osmislili novi projekt pod novim imenom, na novoj lokaciji i pod okriljem novog organizatora, te uz nove suradnike i pokrovitelje. Na području  dvije  susjedne općine – Viškovo i Matulji i dva susjedna grada Kastva i Opatije odvijati će se "1. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2010.".

Specifičnost rallyja je da su sva sudjelujuća vozila maškarana, kao i njihovi vozači te brojna pratnja. Prve godine ovog novog projekta očekuje se 50-tak vozila sa više od 200 sudionika, a vozila će biti razvrstana u četiri kategorije: "A" – osobni automobili ( tri klase do 1000, do 1400 i više od 1400 ccm), "PvO" – povijesna vozila – oldtimeri ( proizvedeni do 1983.g.), "TKG" – terenci, kombi vozila i laka gospodarska vozila ( do 5,5 metara odnosno 3,5 tone), te "M" – motocikli (na dva ili tri kotača). Podržani od predstavnika sve četiri jedinice lokalne samouprave, te pripadajućih gradskih i općinskih turističkih zajednica sportski radnici riječkog Autokluba „RI autosport“ u realizaciju su uključili dio članova karnevalskih grupa i udruga sa tog područja, te dijela auto, moto ili oldtimer klubova.Okupljanje sudionika je na igralištu Osnovne škole "Sv. Matej" u  Viškovu, dok je start i prvi ispit spretnosti u centru mjesta   na  parkiralištu "Milihovo". Itinerer dalje vodi  do Kastva i Frlanije uz kraća zadržavanja, a po pristizanju u Matulje u samom će se centru dijela  Ulice M. Tita odvijati drugi ispit spretnosti. Cilj i završno proglašenje sa brojnim nagradama, za sportske rezultate i maškarane dojmove je u Opatiji na  kupalištu Slatina.

Prijave se primaju zaključno do 20. siječnja u AK RI autosport (Ružićeva 8a) ili TZ Viškovo, a informacije  su dostupne na www: adriatic-timing.com i e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Iskustvo organizatora i odabir lokacije održavanja ovog rallya garancija su da će  23. siječnja biti izuzetan "puknuti oktanski dan na kotačima" koji će obogatiti  i upotpuniti programe pusnih zbivanja na Kvarneru.
Autosport.hr