GHD Ilirska Bistrica i zastave?

GHD Ilirska Bistrica i zastave?

Zlatko Brozović - Broz ove je sezone podjednako aktivan u nastupima za upravljačem svoje Opel Ascone, kao i za tipkovnicom u prenošenju dojmova s utrka "na papir". Broz je nedavno nastupio na utrci u Ilirskoj Bistrici u susjednoj Sloveniji, a kao po običaju, osvrt nije izostao. Prenosimo ga u nastavku.


Što raći o Ilirskoj Bistrici. Ponekad neka manifestacija uđe u krug onih koje su dobre i to uzmete za gotovo. Slično je to kao i s našim Buzetom. Kad bi doživjeli nešto loše, onda bi bili iznenađeni. Tako je to sa Bistricom.
 
Organizacija je već tradicionalno dobra. Bez obzira što se mijenjaju organizatori, najbolji ljudi iz cijele Slovenije složno rade na organizaciji njihove najveće automobilističke priredbe. Bio je to nekoć rally Saturnus, no Bistrica mu je odnijela primat. Konstanta je i sigurno vodstvo direktora Ferde Poberžnika, koji ima toliko iskustva da neznam da li ga nešto uopće može iznenaditi.
 
Organizator se trudi da svake godine ugradi neku novost i poboljšanje. Ove godine bio je to konteiner sa tuševima u parku vozača. Izvrsna i korisna ideja. I trajna dapače. Taj kontejner je najjednostavnije moguće seliti s mjesta na mjesto, gdje god se ukaže potreba za to. Kao i mnogobrojni kemijski WC-i. U slučaju tuševa, treba imati struju, vodu i kanalizacioni otvor. Uz tradicionalne mjere opreza za publiku, omogućen im je i ulazak u park vozača sa zapadne strane, što je uz mnoga mjesta okrepe i trasirane prolaze duž čitave staze, obogatilo i inače bogatu ponudu za njh. Nije izostao ni autobus koji je prometovao između 2 vožnje, tako da ste mogli vidjeti skoro cijelu stazu.
 
Tradicionalno usko grlo ja verifikacija. Uz točno predviđenu stnicu, vozači se toga uopće ne pridržavaju i tako nastaje velika gužna u staklenom hodniku na +40. Sama prostorija verifikacije je izvrsna. Velika, klimatizirana sa 2 odvojena reda, za svaku pohvalu. Zanima me kakve bi reakcije bile kad bi se uvela novčana penalizacija za kasniji ali i za raniji dolazak na verifikaciju?
 
Novost koju dosad nisam viđao je i doping kontrola. Nasumce je izvučeno nekoliko vozača pri povratku sa treninga koji su prošli doping test. Pohvalno i sukladno s pravilima Olimpijskog Odbora, kojeg je i FIA članica.
 
Nakon paklenog petka, uslijedila je ipak malo vetrovita subota. Treninzi 131 vozila protekli su bez ikakvih zastoja sa potpunim poštivanjem satnice. No nedjelja je donijela pravi potop. Nakon što su Historici odvozili prvu vožnju, nakon prvih automobila grupe N otvorilo se nebo. Vjetar, tuča i kiša, ako to mžemo tako nazvati. Sve je plivalo. Park vozača pretvorio se u veliko jezero, stazom su tekle rijeke, a prostor za gledaoce pretvorio se u živo blato. Šteta što je nevrijeme pokvarilo doživljaj. Jer publika je potpuno mokra mahom napustila stazu. Ostali su samo oni najzagriženiji i svaka im čast.
 
Naravno i svi suci, vatrogasci, redari duž staze bili su okupani. Čim se situacija normalizirala, trka je nastavljena u za vremensku situaciju izvrsnim uvjetima. I opet je u potpunosti poštivana novo objavljena satnica. Čestitke i hvala svim onim mokrim jadnicima koji su nam omogućili da trku besprijekorno odvezemo do kraja.
 
Već opisane vremenske neprilike, donijele su i mnoga iznenađenja u rezultatima. Pobjednik generalno je zapravo očekivan. Miloš Beneš je sa svojom Osselom FA30 u odsustvu Fagiollia bio neuhvatljiv. Teško da bi se Stanković u istom autu uspio izgurati na vrh, uzmemo li u obzir da mu je ovo tek treća trka u Osseli, a Beneš ju vozi već nekoliko punih sezona. Borković je samo potvrdio premoćno osvojen ovogodišnji naslov Prvaka Europe u I. kategoriji i objasnio svima da moraju još puno žganaca pojesti.
 
No iznenađenje je već 3. mjesto generalke. Uvijek atraktivni Feliks Pailer ugurao se na postolje, na kojem uobićajeno stoje vozači formula i prototipova. Felix  nam je priredio i performans kad je parkom vozača šetao u perajama i maski za ronjenja, da bi na kraju zaplivao u novonastalom jezeru..
 
Ali ni Felixu nije bilo lako. Ugodno iznenađenje priredio je Siniša Krainc u svom Ford Cosworthu. Samo neiskustvo na kišnoj stazi udaljilo ga je od ukupnog postolja. 4 sekunde iz prve vožne i samo 7 stotinki iz druge bili su neznatni zaostatak za Felixom. Nakon šoka na prvom trningu kad je razglas objavio da je Siniša stao, trenig je prekinut i čisti se staza od ulja, svi smo pomislili najgore. No razletio se motor Srbinšeka, već četvrti ove godine. Na sreću manji kvar na dovodu goriva, uvijek pouzdani mahaničari Auto Krainca ubrzo su uspješno sanirali.
 
Siniša je odvozio trku života. Izvrsno se snašao u lošim uvjetima, a još bolje kad se staza počela sušiti. U jakoj konkurenciji Fordova, Lancija, Audija, Subarua, Mitsubishija…. Dokazao je da je zasluženo Državni prvak. Da mu auto ide, ali ide i on. Kad bi samo još malo više izlazio iz granica naše zamlje, uz tako stečeno iskustvo lako bi mogao u borbu za Europski vrh.
 
Tomislav Muhvić ovu godinu može smatrati kao višu školu utrkivanja. Iz trke u trku stiče neophodno iskustvo, podešava auto svom stilu vožnje, isprobava vozačke majstorije i granicu pretjerivanja. Nakon nekoliko grešaka, drugu vožnju majstorski je priveo kraju, te sve pretvorio u dobar trening za završni dio domaće sezone. Zato je i 5. Mjesto u grupi N zadovoljavajući rezultat. Bitno je da je na pojedinim laufovima ravnopravno konkurirao suparnicima koji su mu početkom ove sezone bili neuhvatljivi. Vidi se da je stalni mahaničar, koji je i sam uspješni relijaš, više nego dobra investicija.
 
Zlatko Brozović osvojio je pobjedu i u trećoj ovosezonskoj slovenskoj trci. Do sad, pobjeda u klasi, u Sloveniji bio je nedosanjani san. Ali ove godine 3 pobjede u Kategoriji otvorile su put neplaniranom uspjehu. Nakon Bistrice, Broz je 4. na Europskom prvenstvu, samo 3 boda zaostatka za podijem u konkurenciji do sada plasiranih 46 vozača. A pred nama su još 3 trke. U nadi je spas. Interesantno u konkurenciji Historica je i to da su se godinama premoćni Česi počeli svađati međusobno. Tako su nakon Indrinog prigovora na ispravnost mjenjača iz rezultata brisani višegodišnji Prvak Oskar Kral i Radovan Taborski. Kontrola je uvijek dobrodošla.
 
Za kraj sam ostavio vozača koji vozi za Dubrovnik racing. Zbog njega sam prozvan da ga nisam spomenuo u najavi trke u Ilirskoj Bistrici. Ja se iskreno ispričavam. No nisam u ničemu pogriješio.
 
Laszlo Szasz je Mađar koji stanuje u Slovačkoj a vozi za Hrvatsku. Mnogo toga sam provjerio ovaj tjedan prije nago što sam započeo pisati ovaj osvrt. Po sportskim zakonima i FIA pravilima, svaki vozač može sam odabrati u kojoj zemlji će izvaditi vozačku licencu. Tako je Laszlo izabrao Hrvatsku, a kao klub Dubrovnik racing. Pohvalno i za nas svakako dobro. Zapravo bilo bi dobro da je sve kako bi moralo biti.
 
Kad sam pisao najavu, u nedostatku vremena, pregledao sam listu prijava 142 vozača. Gledao sam rubriku države i izvadio 3 vozača kraj čijih je imena pisalo HRV. Zato sam i napisao da boje Hrvatske brane Krainc, Muhvić i Brozović. Nisam čitao ostala imena i nisam ni primjetio da je na listi i Laszlo. Zato jer je kraj njegovog imena pisalo HUN. Prva lista prijava izišla je 16. Kolovoza, na koju sam organizatoru poslao mail sa mojim primjedbama koje sam uočio. Zahvalili su i sve ispravili. Isto su mogli uraditi i u Dubrovnik racingu, jer su njihovom članu i vozaču upisani pogrešni podatci.
 
Dakle pravila kažu da vozač nastupa pod zastavom zemlje koja mu je izdala licencu, bez obzira na njegovu nacionalnost. Zato ove godine naš stari pznanik Rosseti vozi pod Turskom zastavom. Bertone je i Deltu vozio pod Češkom zastavom. Naš Čibej ima Austrijsku, a Szilagyi Hrvatsku. Ali Laslo nema Hrvatsku. Zašto? Nije na meni, no opet se pokazalo da kad treba kritizirat, onda smo prvi. Ali kad treba uočit i ispravit greške, onda ih ne vidimo. I ja neću pisati o Laslu tako dugo dok on neće braniti boje Hrvatske. Ne zato jer ga ne volim, nego zato što pišem o vozačima  koji nastupaju pod Hrvatskom zastavom. A u konačnim rezultatima iz Bistrice, kraj imena Laszlo Szasz stoji Mađarska zastava. I na listi prijava za St. Urban stoji HUN, a ne HR. Nisam upoznat s time da je netko reagirao na to.
 
Ovo sa zastavama isplivalo je slučajno. Meni je iskreno to promaklo. No pregledom starih fotografija uvidio sam da je to uobičajena praksa. Znači da Hrvatska od svega toga nema ništa. Zato bih zamolio da prije nego što se krene kritizirati nešto, sagledamo cijelu situaciju i provjerimo da li smo možda i sami svojom aljkavošću pridonijeli tome.
 
Još jedan trkači vikend je iza nas. Bilo je lijepo i mokro. Lijepo je vidjeti Hrvatsku zastavu izvješenu na startu. Lijepo je čuti Hrvatsko ime na proglašenju. Drago mi je da to vidim i čujem sve češće!
 
Ovo je moj osobni osvrt na GHD Ilirska Bistrica.
 
Zlatko Brozović - Broz

Više fotografija +

Autosport.hr