Todt predstavio svoj predsjednički program


Jean Todt, bivši šef Ferrarijeve superuspješne F1 ekipe i sadašnji kandidat za nasljednika Maxa Mosleyja predstavio je okosnice svog programa kojim namjerava osvojiti glasove na izborima za novog FIA-inog predsjednika. Najvažnija novost koju Todt namjerava uvesti u FIA-inu hijerarhiju su tzv. namjesnici ili kakav će im se već naziv dodijeliti nakon uvođenja. Njihova dužnost bila bi praćenje Formule 1 i drugih FIA-inih prvenstava čime bi se rasteretio sam predsjednik FIA-e i izbjegla mogućnost njegovog uključivanja u manje važna pitanja pojedinih prvenstava.

"Umjesto toga predsjednik FIA-e mogao bi se baviti ključnim pitanjima važnim za strateško vođenje Federacije te njen stalni napredak u sportskom pogledu, kao i u području sigurnosti u prometu", stoji u Todtovom programu.

Francuz se također obvezao uvesti skupinu za sudačka pitanja kojoj bi glavna zadaća bila preispitati djelovanje sudačkih struktura na utrkama te predložiti moguća poboljšanja i promjene. Todt smatra da su suci kao izuzetno važan element utrka predugo bili marginalizirani i da je vrijeme da se i njima omogući razvoj kroz nove tečajeve i profesionalna usavršavanja.

Veliki slučajevi koji su u novijoj povijesti FIA-e donijeli brojne skandale, poput laganja Lewisa Hamiltona i sličnih afera, ubuduće ne bi bili rješavani na sjednicama Svjetskog vijeća za automobilističke sportove već bi se osnovala posebna Disciplinska komisija koja bi se bavila istragama, saslušanjima i preporukama mogućih kazni. Zadnju riječ u "sudskom lancu" i dalje bi, međutim, imalo Vijeće za auto sportove.

Autosport.hr