6 Speed day evenata u 2009.


U 2009. godini u planu je čak šest Speed day evenata na automotodromu Grobnik u organizaciji pulske tvrtke M.B. sport d.o.o.. Speed day manifestacije održavaju se na automotodromu Grobnik, trkaćoj kružnoj stazi zatvorenog tipa, šest puta godišnje po tri i četiri sata. Riječ je slobodnim (natjecanja zasad nisu u planu) automobilskim vožnjama grobničkom pistom uz kronometar mjerenje (sustav mjerenja vremena po krugu). Cilj manifestacije je druženje ljubitelja brzine i vožnje na zatvorenom trkalištu.Manifestacije imaju i preventivni karakter u smislu sigurnosti cestovnog prometa, jer usmjeravaju ljubitelje brzine da svoje vozačke sposobnosti umjesto na opasnim prometnicama, pokažu na sigurnoj stazi zatvorenoj za redovni promet. Na Speed day manifestacijama mogu sudjelovati svi punoljetni vozači koji uplate startninu, posjeduju pravovaljanu vozačku dozvolu i koriste zaštitnu kacigu. Vozači sami izabiru koliko će vremena s osobnim automobilom provesti na stazi. U ponudi su jedan sat, dva sata i četiri sata po eventu.

Datumi Speed day manifestacija u 2009. godini:

R. br.    Datum          Dan u tjednu        Vrijeme                Mjesto
1.    28. veljače          Subota       Od 13 do 17 sati        Automotodrom Grobnik
2.    20. ožujka           Petak         Od 13 do 17 sati        Automotodrom Grobnik
3.    15. svibnja          Petak         Od 17 do 20 sati        Automotodrom Grobnik
4.    01. kolovoza       Subota       Od 13 do 17 sati        Automotodrom Grobnik
5.    25. rujna             Petak         Od 17 do 20 sati        Automotodrom Grobnik
6.    30. listopada       Subota       Od 13 do 17 sati        Automotodrom GrobnikIdeja o pokretanju Speed day manifestacija rodila se sredinom 2008. godine po uzoru na inozemne susrete ljubitelja brzine. Već na prvom Speed dayu održanom 12. rujna 2008. godine, koji je trajao svega jedan sat, na stazi se okupilo preko 30 vozača uglavnom sportskih automobila. Mjesec dana kasnije, 31. listopada 2008., na prvom četverosatnom eventu, broj natjecatelja i gledatelja se udvostručio. Na stazi su jurili Audi RS4, BMW M3, Porschei, Mitsubishi Lanceri Evo IX, Subaru Impreze STi, Chevrolet Corvetta, Volkswagen Golfovi GTI i R32, kupski/brdski automobili i mnogi drugi.Atraktivnih pretjecanja na stazi nije nedostajalo, kao ni drift vožnji pojedinih vozača, a u predstartnom prostoru najveću pažnju izazvali su BMW 335ci Marina Čolaka, ponajboljeg hrvatskog trkača i viceprvaka Europe u Seat Leon kupu, koji je još jednom dokazao da je majstor vožnje postavivši rekord Speed daya po krugu (1:46.377 min.) u BMW-u M3. "Cijenim trud i ideju organizatora i radujem se što se u Hrvatskoj pokrenuo ovakav projekt koji će približiti ljubitelje automobila i brze vožnje autosportu i trkaćim pistama", pohvalio je projekt Marin Čolak.

Osim njega, na stazi su vozili hrvatski rallyjaš Juraj Šebalj te Daniel Šaškin, predstavnik hrvatske Cro Dakar posade na rallyjima Dakar serije. "Speed day je zaista fantastičan projekt. Svjedoci smo prečestih stradavanja zbog brzine i divljanja na cesti. Smatram da se takve nesreće mogu uvelike smanjiti upravo manifestacijama poput ove. Ako postoji mjesto i vrijeme da se ljubitelji oktana i brze vožnje "ispušu" i dobro provedu zajedno s profesionalnim vozačima utrka, onda je to Speed day", poručio je Šaškin.

Osim hrvatskih automobilskih entuzijasta i profesionalnih vozača utrka, ne Speed dayu su vozili i brojni vozači iz susjednih zemlja, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Francuske, i time dali Speed dayu međunarodni karakter. Organizator Speed day manifestacija je tvrtka M.B. Sport sa sjedištem u Puli. Primarna djelatnost tvrtke je uvoz i distribucija automobilskih dijelova i sportske opreme. Tvrtka uvozi i distribuira proizvode renomiranih proizvođača: Tarox (kočioni sistemi), Colombo & Bariani (bregaste osovine), Supersprint (ispušni sustavi), Sprintfilter (zračni filteri), Sintoflon (aditivi), Magna flow (ispušni sustavi), CSC marmite (ispušni sustavi), Magneti Marelli (svjećice) i Raicam (kočioni sistemi). Osim uvoza i prodaje automobilskih dijelova i opreme, tvrtka se bavi organizacijom automobilskih susreta. Službena internetska stranice tvrtke je www.speed-day.hr.Satnica Speed day-a odnosi se na četverosatne evente:

 
12.20 - Okupljanje sudionika i prijava
12.45 - Kratki sastanak s vozačima
13.00 - Ulazak vozača na stazu (4 sata)
14.00 - Ulazak vozača na stazu (1 i 2 sata)
15.00 - Ulazak vozača na stazu (1 i 2 sata)
16.00 - Ulazak vozača na stazu (1 sat)
17.00 - Izlazak sa staze na parkiralište
17.10 - Kraj manifestacije

Prije svakog ulaska na stazu (svaki sat  od 14 sati nadalje) nakratko (2 minute) se zaustavljaju vozači (crvena zastava) kako bi izašli sudionici kojima je istekao termin, odnosno ušli novi. Vozač može platiti termin za jedan, dva  i četiri sata. Cijene startnina objavljene su na službenoj internetskoj stranici www.speed-day.hr. One se povećavaju za određeni postotak približavanjem datumu manifestacije.

Prijave se vrše na dva načina:

- avansnom uplatom na žiro račun organizatora i ispunjavanjem online obrasca. (rezervacija je zaprimljena kad se očituje uplata na računu organizatora). Cijene za avansnu uplatu jeftinije su od cijena na dan manifestacije.
-gotovinskim plaćanjem na dan manifestacijePrvi Speed day u 2009. godini održat će se u subotu, 28. veljače od 13 do 17 sati. Osim brojnih prijava vozača iz zemlje i inozemstva, svoj su dolazak potvrdili Daniel Šaškin, član Cro Dakar teama, koji će voziti vlastiti Mitsubishi Lancer te Nikola Dobrila, aktualni prvak Hrvatske u brdskom i rally prvenstvu koji će na stazu u Nissanu 350 Z.
Autosport.hr