Al-Attiyah diskvalificiran s Dakra


Jedan od najvećih favorita i dosadašnji vodeći čovjek Nasser Al-Attiyah diskvalificiran je s ovogodišnjeg izdanja rallyja Dakar. Iako je katarski vozač Nasser Al-Attiyah u BMW-u bio najbrži na brzinskoj dionici šeste etape te time dodatno učvrstio vodstvo u privremenom ukupnom poretku, naknadno je Al-Attiyahov rezultat poništen te je izbačen iz daljnjeg natjecanja na Dakru. Al-Attiyah  je diskvalificiran jer je tijekom jučerašnjeg brzinca promašio skrivenu kontrolu, a kasnije je sam priznao da je to učinio namjerno.Naime, BMW koji vozi Katarac počeo se pregrijavati u trenutku kad su se približavali dinama te su se Al-Attiyah i njegova suvozačica Tina Thorner odlučili zaobići dine da motor njihovog vozila ne zataji u potpunosti. Ipak, prije samog početka rallyja Dakar na sastanku s vozačima organizatori su upozorili natjecatelje da se takve stvari neće tolerirati i da se mora proći točno zadanom rutom jer u protivnom slijedi isključenje.

Rigoroznom kaznom, tj. isključenjem s rallyja htjelo se spriječiti vozače da eskiviraju trasu i dobiju eventualno vremensku penalizaciju s kojom bi ipak bili bolje plasirani od posada koje su se mučile na točno zadanoj ruti. Diskvalifikacijom Al-Attiyaha vodstvo u ukupnom poretku preuzela je momčad Volkswagena; Giniel de Villiers trenutno vodi sa 7 minuta i 39 sekundi ispred Carlosa Sainza, dok je treći Mark Miller čiji zaostatak za vodećim iznosi 17 minuta i 51 sekundu.

U vrijeme pisanja ovog teksta hrvatska posada Daniel Šaškin/Damir Bruner još uvijek nije u službenim rezultatima šeste etape, no s obzirom da se nalaze na startnoj listi za današnju etapu za vjerovati je da su uspješno stigli do cilja te čim stupimo u kontakt s njima objavit ćemo novosti.

Autosport.hr