8. Off road festival – Kneginec 2008.


Nakon dugogodišnjeg okupljanja velikog broja terenaca u Turčinu na Off road festivalu organizatora ORC Kneginec, ovogodišnji festival "Kneginec 2008" je okupio duplo manji broj terenaca. U hardu se natjecalo 9, a u softu 12 posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije.Natjecateljima su u ponudi bile vožnje road booka u subotu (hard i soft), te Noćnog extremea za hard vozila, a u nedjelju su se vozili brzinci i Super extreme. Na subotnji road book organizator se odlučio posade startati masovnim startom.

Već nakon par stotina metara, neki su ostali u kvaru te se vratili u box radi popravka (koji je dozvoljen), nakon čega su nastavili sa bookom tamo gdje su stali.

Organizator je naglasio da je ovogodišnje, osmo natjecanje, najlakše do sada te da nema puno winchanja na hard road booku kao i da su zaista (dosadašnji) preextremni dijelovi sa Super extremea izbačeni. Kako je u subotu padala kiša, vjerojatnost da je blatna i klizava staza svakako bila teža nego da je vrijeme bilo sunčano kao u nedjelju je očita, no off roaderi žive za blato i razne prirodne prepreke te im kiša nije pomutila račune. Jedno je vozilo na samom cilju završilo na krovu no za to neki kažu da je stvar jačine motora pod haubom i lošije procjene prilikom pritiskanja papučice gasa. Naime, vozilo se trebalo okomito uspeti te je nakon neuspjelog prvog pokušaja vozač kod drugog zaleta podigao vozilo na zadnja dva kotača te se na taj način vozilo okrenulo na krov i natrag na kotače. Vozilo je ostalo bez prednjeg stakla, a pojasevi i kacige su u izvrsnoj suradnji sa rollbarom sačuvali obojicu – i vozača, i suvozača.Kako god gledali, vozači najbolje znaju što njihovo vozilo može bez vitla, a što ne, kao i da je dovoljna doslovno neprimjetna sitnica da se i najobičnija svakodnevna izvedba pretvori u ovakvu situaciju.

U softu je također bilo jedno prevrtanje i to talijanske posade koja je također pred samim ciljem pokušala presjeći desni zavoj, a što je bilo dovoljno da se Ferozi podigne desna strana, a brzina je uvjetovala okretanje na lijevi bok i konačno na krov. Vozilo su prisebni gledatelji i organizator vrlo brzo vratili na kotače, a sa posadom je također sve u najboljem redu.

Brzinci su se vozili u 2 kruga od koji je drugi bio u kontra smjeru. Izgleda isto – ali nije. Staza je imala uspone i spustove primjerene terencima, a duž trase su se nalazile i "grabe" s vodom raznih dubina.Nedjeljni Super extreme obuhvaćao je dionicu brzinca kojom se dolazilo do dionice na kojoj je prepreka bila sačinjena od nabacanog kamenja (komada stijena), a nakon toga se trebalo skrenuti oštro desno da bi se spustilo do "jezerca" u kojem je voda najčešće prekrivala motore vozila. Nekima ni snorklyći nisu pomogli da im se vozilo ne ugasi, neki su uspjeli ponovno pokrenuti motore, a neki su se pomoću sajli winchali do cilja… ako su im izdržale baterije prilikom vitlanja. Onima kojima nije bilo pomoći ni od motora, ni od baterija, vitala ili suvozača, organizator je osigurao traktor kojim ih je izvlačio na ovakvim posebnim ispitima.

Proglašenje je uslijedilo u popodnevnim nedjeljnim satima, a konačni poredak je ovakav:

HARD ROAD BOOK

Poredak:. Broj Vozač - suvozač Vozilo

1. 44 Krota-Brgodac, Jeep
2. 26 Kovač-Švec, Toyota
3. 10 Vinković-Periša, Puch
4. 19 Del Fabro-Tiziano, Suzuki
5. 3 Perman-Lušetić, Jeep
6. 42 Blažević-Pribac, Proto Samurai
7. 18 Tonicello-Ukušić, Toyota
8. 35 Mikulčić-Stužić, Jeep
9. 2 Locati-Anelli, Suzuki  

SOFT ROAD BOOK

Poredak: Broj Vozač - suvozač Vozilo

1. 1 FLEGO-PRODAN, JEEP
2. 38 GRIŽON-GRIŽON, SUZUKI
3. 47 SANTINELLI-BIZAI, SUZUKI
4. 45 DEJAN &DAVID-GRIŽON, SUZUKI
5. 37 KOMAVLI-STANTA, FEROZA
6. 25 PERKOVIĆ-SREMEC, SUZUKI
7. 11 GVOZDIĆ-KLARIĆIĆ, SUZUKI
8. 5 HORVAT- POTOČKI, UAZ
9. 13 JAMBREUŠIĆ-JAMBREK, LADA NIVA
10. 23 BUKOVČAN-BUKOVČAN, JEEP
11. 9 KERIN-SIROTIČ, FEROZA
12. 48 ŠČULAC- TROŠT, PAJERO

BRZINAC DO 2000 ccm

Red. Broj Vozač - suvozač

1. 38 GRIŽON-GRIŽON
2. 45 DEJAN &DAVID-GRIŽON
3. 49 ĐURMAN-HOFMAN
4. 13 JAMBREUŠIĆ-JAMBREK
5. 6 KADOIĆ-DUMBOVIĆ  

BRZINAC PREKO 2000 ccm

Red. Broj Vozač - suvozač

1. 50 HORVAT- JURIĆ
2. 48 ŠČULAC- TROŠT
3. 1 FLEGO-PRODAN
4. 17 RADOVIĆ-BERNAT
5. 42 BLAŽEVIĆ-PRIBAC
6. 33 JUG-TRIPLAT
7. 35 MIKULČIĆ-STUŽIĆ
8. 8 MARKUŠIĆ-TRIPLAT
9. 23 BUKOVČAN-BUKOVČAN  

SUPER EXTREME

Red. Broj Vozač - suvozač Vozilo

1. 26 Kovač-Švec, Toyota
2. 44 Krota-Brgodac, Jeep
3. 10 Vinković-Periša, Puch
4. 3 Perman-Lušetić, Jeep
5. 42 Blažević-Pribac, Proto Samurai
6. 35 Mikulčić-Stužić, Jeep
7. 18 Tonicello-Ukušić, Toyota

Autosport.hr