6. zagrebački ocjenski rally


Proteklog vikenda završena je i druga od tri utrke u ocjenskom rallyju koje su predviđene za ovu sezonu. Startalo je 29 posada, a toliko ih je i završilo manje ili više uspješno. Osim za Prvenstvo Hrvatske utrka se bodovala i za Otvoreno Prvenstvo Zagreba.Posebnost ocjenskog rallyja koji organizira AK Delta je ispit točnosti za koji je uz jako dobro proračunati omjer brzine i vremena vožnje po poligonu, potrebno i mnogo sreće. Posade su trebale u vremenu od 1 minute i 5 sekundi prijeći stazu dugu 480 metara i niti u jednom trenutku nisu smjele zaustaviti vozilo. To je bilo poprilično interesantno, neke su posade krenule prebrzo, pa su pred kraj jedva "gmizale" autom prema cilju trudeći se s jedne strane da ne stanu, a s druge pak da im se auto ne ugasi. Druge su malo krivo procijenile brzinu, pa su krenule presporo i na kraju ganjale vrijeme punim gasom. Najtočnija posada bila je Darko Vrlazić i Željko Kozina u Peugeotu 205 sa vremenom od 1 minute 4 sekunde i 93 stotinke.

Ostalih pet ispita bili su ispiti spretnosti, ni prejednostavni, ni prekomplicirani. Najbrža posada Prvenstva Hrvatske bila je Marko Cesar i Marko Dremel u Peugeotu 205, zatim Miro Birt i Danijel Šola u Zastava Yugu, te Luisa Božičević i Nensi Lučić u Autobianchiju.

Ostali koji su skupili bodove u ukupnom poretku:

4.Vladimir Poredski/Bruno Boršić –Peugeot 205 Rallye
5.Antun Laušin/Lana Laušin – Honda Civic
6.Toni Cerin/Ivica Popović – Autobianchi A112
7.Ivica Malić/Leo Komarica – Lancia Y10
8.Mario Macan/Damir Bartolić – Zastava Yugo
9.Igor Janko/Slavko Janko – Ford Focus
10.Darko Vrlazić/Željko Kozina – Peugeot 205

U Otvorenom Prvenstvu Zagreba kao i u PH najboljom se pokazala posada Marko Cesar i Marko Dremel, zatim Miro Birt i Danijel Šola u Zastavi, te kao trećeplasirani Vladimir Poredski i Bruno Boršić u Peugeotu 205.Nastupile su četiri ženske posade koje su svoje pozicije rasporedile na sljedeći način Luisa Božičević i Nensi Lučić bile su najspretnije, zatim Martina Mihok i Željka Melić u Renault Cliu, slijedile su Lana Fančić i Mirjana Šimek u Peugeotu 206, te Goranka Rorzecer i Matea Makek u Kia Prideu.

Juniorskih posada bilo je samo dvije. Brži i spretniji bili su Vedran Mihok i Ivan Srebačić u Nissan Sunny-ju od Alena Sekule i Lane Sutlović u Yugu.

Lijepo vrijeme izmamilo je i dosta publike, posebno na Zagrebačkom Velesajmu gdje su se vozila četiri ispita. Možemo pohvaliti i organizatora AK Deltu jer su jedini koji i suvozačicama u ženskim posada dijele pokale. Ostali klubovi slijepo se drže pravila da u ženskim posadama koje voze PH samo prvoplasirana vozačica i suvozačica dobivaju nagradu. U preostale dvije posade koje se popnu na pobjedničko postolje nagrađena će biti samo vozačica, jer suvozačica, dalo bi se zaključiti, nije zaslužila pehar, kao da nije dio ekipe.Najbolji po klasama u Prvenstvu Hrvatske bili su:

KLASA 1
1.Miro Birt/Danijel Šola – Zastava Yugo
2.Luisa Božičević/Nensi Lučić – Autobianchi A112
3.Toni Cerin/Ivica Popović – Autobianchi A112

KLASA 2
1.Marko Cesar/Marko Dremel – Peugeot 205
2.Vladimir Poredski/Bruno Boršić – Peugeot 205 1.3 Rallye
3.Antun Laušin/Lana Laušin – Honda Civic

KLASA 3
1.Igor Janko/Slavko Janko – Ford Focus
2.Damir Birt/Ivan Dremel – Hyundai Accent
3.Željko Kralj/Stjepan Kralj – Hyundai Accent GT

Posljednji ocjenski rally sezone organizira AMD Zanatlija, a trebao bi se održati 29. listopada također u Zagrebu.

Autosport.hr