Devetnaest prijava za Požegu


Kružno bi prvenstvo ove godine moglo podijeliti nezavidnu sudbinu rallyja; premda nijednoj od ovih disciplina ne želimo ništa loše pogled na listu prijava prve utrke sezone ne daje previše razloga za zadovoljstvo. Međutim, u vremenu u kojem smo i u okolnostima koje nas okružuju Oni Koji Znaju poručuju nam da moramo biti zadovoljni malim stvarima. Iako se na listi prijavljenih za požešku utrku nalazi tek 19 imena raspodijeljenih u jedno kup natjecanje te nekoliko klasa moramo biti zadovoljni što se tih 19 upornih vozača nije predalo bez bitke.

Posve je razumljivo da je hrvatski automobilizam pritisla gospodarska kriza. Kako i ne bi kada je i prije krize bio u krizi. Velikih i utjecajnih sponzora bilo je toliko da bi nam za nabrajanje bile potrebne točno 3 do 4 sekunde. Osim nekolicine entuzijazmom prije nego novcem pokretanih Internet portala i ponekog retka u specijaliziranim tiskovinama automobilizam za medije nije postojao osim u situacijama kada se netko a) potukao, b) nastradao, c) kombinacija a i b, itd. Vozači su u najvećem broju slučajeva za normalan puk tek čudaci koji bacaju svoje novce u vjetar ne bi li se bavili sportom od kojeg financijski u najvećem broju slučajeva nemaju ništa, a kao nagradu za to ništa dobiju dva retka u novinama, do ove godine možda koju sekundu na TV-u i to bi bilo to.Dakle, priče o tobožnjem naglom dolasku strahovite krize koja je, eto, onemogućila provođenje brojnih projekata i programa kojima se automobilizam u Hrvata naglo uzdizao na ljestvici sportova i dalje će biti samo priče i ništa više. Kriza je tu već godinama, o njoj se povremeno priča, nešto češće se šuti, a najčešće se istu ignorira i to po provjerenom konceptu zabijanja glave u pijesak. Dok ne prođu sezone, mandati, nezadovoljstvo... A kriza je, zapravo, došla kao naručena. Kao izvrstan izgovor i krivac za sve, od manjka sponzora do još jedne Delte kojoj opstanak i ove godine visi o niti, itd. Nemojmo se zavaravati. Bilo bi sjajno da krizu možemo optužiti za sve loše stvari koje nam se događaju, ali ne možemo. Da smo prije njenog dolaska imali u pripremi projekte poput pristupačnog kup natjecanja u rallyju, na krugu i brdu, da smo znali da će rallyjaši ove godine umjesto u garaži sjediti za upravljačima svojih automobila i juriti na 4 velika i 4 mala rallyja, da smo znali da je u pripremi televizijska i medijska kampanja koja će sve to pratiti barem u nekom obliku... tada bismo mogli govoriti da je kriza doista uništila vrijedne i velike projekte.

Ovaj je članak zapravo trebao biti najava požeške utrke, a pretvorio se u još jednu u nizu žalopojki posvećenih domaćem namautomobilističkom sportu. Možda ga nismo trebali napisati, možda bismo kratkim i suhoparnim tekstom o širini staze i broju zavoja dali bolju najavu utrke na improviziranoj stazi požeškog kamionskog poligona na kojoj će se 19 vozača upustiti u prvu kružnu utakmicu nove sezone. Ne znamo čije bismo simpatije osvojili kada bismo šutjeli o problemima, ali smo sigurni da ćemo ovim tekstom biti svrstani u "crnu skupinu" onih koji "nikada nisu zadovoljni" i "u svemu traže probleme" te "nisu spremni podržati Sport u vrijeme krize".

Kako bilo, sezona će započeti predstojećeg vikenda. Na Glavici će nastupiti 7 vozača Škoda Fabia Biodiesel kupa te 12 vozača razvrstanih u pet klasa. Vozača je malo, ali su zato imena zvučna. Ne sjećamo se kada smo zadnji put na listi prijava za neku kružnu utrku istovremeno mogli pročitati imena Ivana Pokosa, Nike Pulića, Roberta Bradarića, Borisa Durlena, mladog Nene Damarije, tu su i Alen Sekula, bivši "polići" Robi Nikpalj, Ivan Ergović, Filip Magdić, zatim dvojica vitezova Felicije, Dario Šamec i Tomislav Gredičak, a spomenutima će se u klasi 2 pridružiti Antonio Gavranović, u klasi 1 nastupit će Mario Šarik i Martinoo Bradarić. Naposlijetku, klasu 5 čine Goran Rajčić, Nikola Rožić i Marko Čarapina.

Utrka se odvija u dva dana; u subotu su na programu treninzi i prve utrke dok će nedjelja biti rezervirana za jutarnji warm up i utrke u obje konkurencije. Više o listi prijava i satnici natjecanja pročitajte na priloženim linkovima.


LISTA PRIJAVA

SATNICA NATJECANJA


Autosport.hr