Zadnja utrka karting sezone


Prošlog vikedna održano je posljednje ovogodišnje natjecanje Prvenstva Hrvatske u kartingu. Vremenske prilike bile su dosta nepovoljne – jak vjetar, vrlo niske temperature i povremeni naleti susnježice, no unatoč tome, natjecanje je uspješno održano. Prije početka posljednje bodovne utrke održana je humanitarna utrka za podršku organizacije četvrte godine 1. Hendi-ping lige. Ta je liga stolnotenisko natjecanje u kojoj su natjecatelji djeca i mladi s različitim kategorijama invalidnosti.


 GALERIJE FOTOGRAFIJA
 utrka PH
 utrka za Hendi-ping ligu
Prva utrka bila je utrka klase I i II, koja je ujedno bila i najinteresantnija. Djevojčice i dječaci borili su se kao 'veliki' i pokazali da će se na njih kroz neko vrijeme moći računati u borbi za sam vrh i u automobilizmu. U klasi I u obje utrke je u konkurenciji od 8 natjecatelja slavio Filip Kreševac ispred Juraja Kovačića i Mislava Mikuleca. Od tri djevojčice koje su nastupile na natjecanju, u prvoj utrci najbrža je bila Moni Petrović, dok je u drugoj bila najbrža Petra Lesički.Filip Kreševac ovom utrkom potvrdio je svoju ovogodišnju dominaciju i osvojio naslov prvaka. Naslov viceprvakinje je pak stekla Moni Petrović, dok je treće mjesto zauzeo Juraj Kovačić. U klasi I tijekom sezone nastupilo je 11 vozačica i vozača.

U klasi II nažalost je sam bio Antun Bošnjak, koji je samim time slavio u obje utrke. U ovoj klasi od četiri natjecanja samo na jednome su nastupila trojica vozača i na ovom posljednjem samo Bošnjak. Bošnjak  je tako došao do naslova prvaka u klasi II ispred Martina Kodrića i Luke Grobenski.U klasi III utrkivala su se samo trojica vozača. Utrku su vozili sa jedinim vozačem u klasi junior. Pobjedu u klasi III u 1. utrci odnio je Nikola Belohradski ispred Svena Gorupa i Borne Vlašić, dok su u 2. utrci prvoplasirana dvojica zamijenila mjesta. Pobjednik u klasi junior je bio Tomislav Pavlić. Nikola Belohradski pobjedom u prvoj utrci i drugim mjestom u drugoj došao je do naslova prvaka. Sven Gorup osvojio je drugo, a Karlo Golub treće mjesto u klasi III u sezoni 2007.Klase IV i V također su vozile zajedničku utrku. U svakoj od klasa nastupila su samo dvojica vozača. U klasi IV slavio je Renco Majdak, dok je u klasi V pobjedio Kristijan Habulin. Kristijan Habulin ujedno je ovogodišnji prvak u klasi V, ispred Svana Lukačića i Antonia Vrbana. Klasa IV na kraju sezone zbog nedovoljnog broja nastupa se ne boduje.

U klasi VI nastupilo je 8 vozača. U prvoj utrci je slavio Samir Smajlagić ispred Hrvoja Tisaja i Vladimira Vukobrata. U drugoj utrci došlo je do promjene iza vodećeg Smajlagića. Drugo mjesto je osvojio Vladimir Vukobrat, dok je treći bio Marko Marović. Tijekom sezone u ovoj klasi je nastupilo 12 vozača, a naslov prvaka odlazi u ruke Vladimira Vukobrata. Naslov viceprvaka osvojio je Marko Marović, dok je treće mjesto osvojio Samir Smailagić.Od 6 kalendarom predviđenih natjecanja u ovoj sezoni, održalo ih se 4. Posljednjim natjecanjem u Španskom privedena je kraju još jedna otužna sezone PH u kartingu, disciplini koja bi trebala biti prvi korak u automobilizmu. Mladi, nedvojbeno talentirani vozači i vozačice napuštaju domaće prvenstvo i mahom odlaze voziti u Sloveniju, Italiju, bilo kamo gdje je situacija bolja, gdje postoji više utrka i više vozača. Hoće li se za sljedeću sezonu nešto promijeniti na bolje ili će u utrci nastupati 1, 2 ili 5 vozača? Kada se prisjetimo da su mnogi vozači koji danas stoje na samom vrhu hrvatskog automobilizma svoje prve korake napravili baš u kartingu, današnje stanje u tom sportu ne izgleda nimalo perspektivno.  

Nadamo se da će mladi vozači imati što i gdje voziti u Hrvatskoj i da će ovaj sport ipak krenuti uzlaznom putanjom, i to u skorijoj budućnosti. 
Autosport.hr