Rad-ing Autocross Rupa


Zadnja utrka OPH u autocrossu koja se vozila ovog vikenda u Rupi, u organizaciji AMCD Svigo, okupila je vozače klase 1 i 2, divizije 3 i open klase koji su se u zadnjim krugovima ove sezone na Automotodromu Svigo željeli domoći još ponekog boda kako bi učvrstili ili poboljšali svoj položaj na ljestvicama OPH, PH i Allianz Kupa.
Kao i obično, klubovima i timovima je lakše doći do većeg broja bodova nego samim vozačima kojima se zbrajaju samo vlastiti bodovi.Tako je i ove godine vjerojatno najviše lima stradalo upravo na zadnjoj utrci koja se vozila 24. rujna nakon treninga održanih dan ranije.

Vozilo se "na nož" i naravno da će limari imati naviše posla, no na svu sreću, ne i doktori. U Rupi se moglo vidjeti - osim dosta publike koja je iskoristila lijepo vrijeme i navratila pogledati uvijek atraktivne autocross vožnje na stazi dugoj cca 600m, i dosta guranja, prevrtanja i odustajanja.

U redu je ako zbog brzine dolazi do neizbježnog naguravanja, no kad na vas naleti vozač upravo s namjerom da vas izgura sa staze ili ošteti vozilo, onda to baš i nije lijepi prizor. Naravno da to nitko neće priznati, no postoje suci činjenica i video snimke na kojima se na kraju premotavanjem trake može utvrditi nakon cjelodnevne vožnje što je namjerno, a što nije.Najžešće prevrtanje dogodilo se u klasi 1 odmah nakon samog starta, točnije, u prvom zavoju koji čak na prvi pogled izgleda bezopasno naspram ostalih.

Nakon što se jedno vozilo prepriječilo ispred nekoliko vozila, formacija koja je vozila po sredini staze raspršila se tako da su vozači počeli loviti rubove staze… Malo ih je prošlo, a onaj veći dio stao se gužvati uslijed čega su se 2 vozila izokretala.

Jedan od vozača bio je prebačen u bolnicu no vratio se nakon saniranja ozljede, dok su ostali malo natučeni. To se ne bi moglo reći za vozila koja nisu više bila u voznom stanju. Kotača je u zraku tijekom cijele nedjelje bilo zaista mnogo, prašine također i sve u svemu, okupljeni gledatelji su i ovog puta imali što vidjeti.Uz zanimljive krugove na stazi, autocrosseri su priredili i natjecanje u malom nogometu gdje su se u 2 utakmice natjecali hrvatski i slovenski mehaničari te vozači sa Upravom klubova. Hrvatski mehaničari su od slovenskih primili 3 gola, a uspjeli su zatresti mrežu njihovog gola samo jednom dok su vozači sa Upravom klubova tekmu završili sa 5:0 za Hrvatsku.

Nakon svega, Damir Kraljić - inače u organizaciji ovog zadnjeg OPH (AMCD Svigo), počastio je vozače i mehaničare sa često spominjanom striptizetom Macom. Gledajući sa strane, i Maci je bilo drago ponovno se naći u među ovako otkačenom ekipom.Za ovu godinu još ostaje pričekati proglašenje koje bi se trebalo održati u Varaždinu (prošle godine se održavalo u Rupi), i nakon toga će se vjerojatno svi zavući u garaže kako bi do najmanjih dijelova rastavili polomljena vozila.

Rezultati su u prilogu u PDF formatu i to poredak ukupno za OPH, PH i Allianz Kup te ukupno za Juniore , Klubove i Timove .

Autosport.hr