Sudački pogled u daljinu


U autocrossu ne može biti dosadno - tako je bilo i ovog vikenda u Rupi gdje se vozilo 3. Međunarodno Regionalno Prvenstvo Hrvatske koje se boduje i za Allianz kup 2006. Od 54 vozača koji su prijavili nastup te vozili treninge u subotu, u nedjelju se na već standardne 3 kvalifikacijske vožnje i finalnoj nisu pojavila 4 vozila pa je u predstartni prostor izašlo 50 vozača.Trka je bila lijepa iako se staza morala malo češće polijevati zbog jakog sunca koje je uz pomoć razigranih vozača brzo sušilo stazu pa je prašina bila zaista gusta, a što je naravno otežavalo uvjete vožnje. No svi su oni svjesni da je to nezaobilazni dio autocrossa.

Zadovoljne vozače, teamove, posjetitelje i organizatora - INA Milienium, u tijeku finalne vožnje kada se doslovno ide "na nož", na kraće vrijeme sa staze je udaljio višestruki neočekivani (očito) događaj u kojem je zakazao sustav.

Naime, ugrožena je sigurnost vozača klase 1, a najvećim dijelom je odgovornost za nastalu situaciju na rukovodstvu, organizatoru i sucima koji nisu pravovremeno reagirali i zaustavili utrku kako bi se staza "očistila" te nakon toga ponovili start.Naravno da nitko ne kaže da je to bilo namjerno, no situacija je bila takva da je po svemu rukovodstvo trebalo reagirati drugačije nego što jest. Sigurnost vozača je vjerojatno najspominjanija stavka svakog sastanka ili briefinga u bilo kojem autosportu, a činjenica je da su se i zbog "manjih" stavki utrke znale prekidati i ponovno startati.

Dogodilo se to da su se u prvom zavoju, odmah nakon starta klase 1 u finalnoj vožnji, izvrtala dva vozila jedan preko drugog.

Jedno ostaje na samom izlasku iz prvog zavoja (unutarnji rub) - Ivana Puškarić, a drugo nastavlja vožnju i nakon prijeđena slijedeća 2 "lakat" zavoja staje nasred staze s time da vozač - Kristijan Josip Strahija, ne koristi prvu priliku kako bi izašao iz vozila na sigurno, a uz sve, još jedno vozilo (treće, odnosno četvrto vozilo) ostaje na svom lijevom boku posred tog drugog lakat zavoja.Sve se dešava odmah nakon starta - dakle prije odvoženog prvog punog kruga. Rukovodstvo i organizator te suci dozvoljavaju da se trka nastavi te je odvoženo još 3 kruga prije nego se dao znak za prekid iste.

Prekid je uslijedio onog trenutka kada je Strahija uspio izaći iz svog vozila (nakon što su već odvožena 3 puna kruga od 5 koliko ih se vozi do pogleda na crno-bijelu kockastu zastavu), napraviti korak-dva od svoje Opel Astre u pravcu izlaska sa staze te se na samom rubu staze ruši u nesvijest. Trku je u biti "prekinuo" preplašeni (s razlogom) otac vozača (figurativno - trku naravno da prekida direktor utrke, ali tek nakon urgiranja g. Strahije).Prema situaciji na terenu, po 2 suca su stajala zajedno. Stacionirani su na vrlo preglednom mjestu jer je staza u Rupi takva da zaista možete sa povišenog mjesta kakva se nalaze duž cijele autocross staze, pratiti cca 90% cijelog trkališta.

Postavlja se pitanje koja je njihova funkcija ako su obojica okrenuta u istom pravcu i "prate" što se događa sa vozilom koje uopće ne bi trebalo biti u njihovoj domeni, a niti jedan se ne okreće i ne reagira na način da makar otrči do prevrnutog/zaustavljenog vozila "njihovog zavoja" te se pokuša uvjeriti da je sa vozačem sve u redu? Niti jedan ne uzima vezu kako bi javio stanje direktoru utrke koji bi u tom slučaju odmjerio "za" i "protiv" prekida utrke.Bez obzira na komentare koji mogu uslijediti nakon ovog teksta, nije li apsurdno da se trka prekida te se ponovi start ukoliko na primjer netko od vozača starta ranije, a u ovakvom slučaju kada su 3 vozila na stazi i to na zaista frekventnim i opasnim mjestima, bez ikakve kontrole je li sa vozačima sve O.K. - prekida nema?!

Većina bi mogla reagirati da je lako "soliti pamet" sa strane, no treba li se nešto zaista teško dogoditi da se cijeli sustav malo trgne?!Uvijek i svuda, organizator "vodi glavnu riječ" i uvijek se skreće pažnja vozačima što moraju, kako moraju i sl., no primjera radi, u subotu kada su voženi treninzi, na briefingu je VOZAČ morao postaviti pitanje: "znaju li suci što znači plava zastava?". Na sreću, na ovoj utrci smo (vjerojatno zbog opaske vozača koja je pred mnoštvom prisutnih morala biti zamijećena) imali priliku vidjeti i plave zastave u zraku.

Ujedno koristimo priliku da Vas izvijestimo da je Kristijan dobro i da je nakon što ga je liječnička ekipa odvezla u bolnicu pušten kući (informacija dobivena privatnim kanalima). Rezultati (PDF datoteke - ZIP arhiva)Autosport.hr