Video & foto: Tiff Needell i Volvo FH protiv Koenigsegga One:1

Video & foto: Tiff Needell i Volvo FH protiv Koenigsegga One:1

U novom filmu kompanije Volvo Trucks, „Volvo Trucks vs Koenigsegg“, zvijezda utrka, Tiff Needell, utrkuje se u kamionu Volvo FH protiv jednog od najbržih svjetskih sportskih automobila – Koenigsegga One:1. Cilj je postaviti mjenjač IShift s dvostrukom spojkom, zasnovan na tehnologiji koja se koristi u sportskim automobilima, pred krajnji izazov.

Uz Volvo FH, koji je stvoren za zadatke prijevoza na duge relacije, stoji Koenigsegg One:1, jedan od najbržih automobila na svijetu koji može postići brzinu od 0–400 km/h za manje od 20 sekundi, i turira motor. Za upravljačem kamiona sjedi iskusni trkač Tiff Needell koji inače radi kao voditelj britanske serije „Fifth Gear“ (Peta brzina). Za nekoliko će se sekundi ova dva vozila susresti na trkaćoj stazi Knutstorp u južnoj Švedskoj koja je poznata po brdima i oštrim zavojima. Kako bi utrka bila pravedna, Volvo FH dobio je malu prednost – kamion će voziti jedan krug, dok će Koenigsegg morati prijeći dva. Usprkos tome, rezultat je nepredvidiv.

„Ako radite kao trkač, nikada vas nije strah. Uvijek imate povjerenja u svoj stroj. Bio sam malo zabrinut u pogledu vožnje kamiona na trkaćoj stazi jer to nikada do sada nisam radio. Međutim, nakon što sam ga neko vrijeme vozio, stekao sam puno povjerenje u Volvo“, kaže Tiff Needell.

Odluka o utrkivanju kamiona sa sportskim automobilom nije slučajnost. Novi mjenjač u modelu Volvo FH, I-Shift s dvostrukom spojkom, zasnovan na tehnologiji koja se koristi u sportskim automobilima.

„Utrka kamiona Volvo FH protiv Koenigsegga One:1 bio je velik izazov tijekom kojega je trebalo vidjeti može li naš novi mjenjač ostvariti ono što obećava u pogledu voznih svojstava“, kaže Per Nilsson, Direktor odnosa s javnošću u kompaniji Volvo Trucks. Ne otkrivajući rezultate, Tiff Needell priznaje da je bio impresioniran ravnim karakteristikama kamiona. „I-Shift s dvostrukom spojkom apsolutno je nevjerojatan. To je posebno primjetno na uzbrdicama i nizbrdicama, kada kamion je usporava – jednostavno ide glatko, a promjene stupnjeva prijenosa uopće se ne osjećaju. Za vrijeme kočenja vrlo meko i ugodno prebacuje stupnjeve nadolje. Kamion bez sumnje ima srce sportskog automobila“, kaže Tiff Needell. U kompaniji Koenigsegg nisu se dvoumili kada su razmišljali o utrci s kamionom.

„Uvijek smo otvoreni za uzbudljive izazove. Osim toga, bilo je posebno zanimljivo utrkivati se s kamionom Volvo jer uz tehnologiju sportskih automobila, imamo još puno zajedničkih elemenata. Predstavljamo dvije izvrsne švedske robne marke i predvodnici smo svaki u svojem segmentu“, kaže Christian von Koenigsegg, osnivač i izvršni direktor kompanije Koenigsegg.

Video sadržaj

Više fotografija +

Autosport.hr