Dunlop predstavio novu gumu za male automobile
  • Napisao/la  PR
  • Objavljeno u Novosti

Dunlop predstavio novu gumu za male automobile

Dunlop, jedan od vodećih svjetskih proizvođača visokoizdržljivih i vrhunskih guma, predstavio je novu gumu StreetResponse2, namijenjenu zadovoljavanju potreba manjih automobila. U usporedbi s prethodnicom bolje rezultate postiže i po kišnom i po suhom vremenu, a također omogućava kraći put kočenja i do 10 posto više prijeđenih kilometara.

Nova guma StreetResponse2 dostupna je za naplatke od 13, 14 i 15 inča.

U razvoju nove gume u Dunlopu su udružene sve odlike i vozne značajke karakteristične za njihove gume. Guillaume Carli, direktor robne marke Dunlop za područje EMEA, objasnio je: »U prvome redu, željeli smo postići čvrsto prianjanje na suhoj i mokroj površini, što je u skladu s nastojanjem Dunlopovih inženjera da kod guma postignu izdržljivost bez kompromisa.«

Nova guma StreetResponse2 za razliku od prve može se pohvaliti kraćim putem kočenja. Na mokroj površini naime, osigurava 6 posto bolje kočenje, što znači do 2 metra kraći put kočenja pri kočenju od 80 km/h do potpunog zaustavljanja, a na suhoj površini 4 posto bolje kočenje, što znači metar i pol kraći put kočenja pri kočenju od 100 km/h do 0 km/h.

Veći nadzor nad automobilom po mokrom vremenu Dunlopovi inženjeri postigli su novim vanjskim oblikom sa zaobljenijom kontaktnom površinom, zbog čega guma učinkovitije prodire kroz sloj vode, a usavršeni dezen gaznoga sloja s dva široka kanala po obodu gume pomaže apsorbirati vodu s površine ceste. Čvrstom prianjanju po mokrom vremenu doprinose i brojni bočni kanali koji raspršuju vodu iz gaznoga sloja. Osim kraćeg puta kočenja navedene tehnologije smanjuju i opasnost od akvaplaninga. Nova guma odlično se ponaša i po suhom vremenu jer ima čvrsto središnje rebro koje joj pruža bolje prianjanje kod bočnih manevara; dodatnu prednost pri prianjanju i kočenju na suhoj površini osiguravaju i brojne lamele te kanali. Zbog čitave konstrukcije i male mase nova guma također postiže manji otpor kotrljanja.

Međutim, bolje prianjanje i kraći put kočenja nisu jedine prednosti nove gume. Ona naime zbog brojnih usavršavanja izvedenih u njezinom razvoju omogućuje i čak 10 posto više prijeđenih kilometara nego njezina prethodnica.

Guma je na oznaci za prianjanje na mokroj cesti dobila kategoriju B, a za otpor kotrljanja kategoriju C, što je svrstava među najbolje ocijenjene gume u njezinoj kategoriji, u usporedbi sa svim gumama trenutačno dostupnim na europskom tržištu.
Autosport.hr