Pametna Dunlopova guma komunicira s automobilom
  • Napisao/la  PR
  • Objavljeno u Novosti

Pametna Dunlopova guma komunicira s automobilom

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi jedan od vodećih svjetskih proizvođača visokoizdržljivih i vrhunskih guma Dunlop predstavio je koncept pametne gume koja komunicira s automobilom. Naime, u gumu je ugrađen poseban bezbaterijski čip koji pomoću napredne tehnologije omogućava prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči.

Spomenuti sustav1 obavještava računalo u vozilu o identifikacijskim podacima, tlaku i temperaturi gume, te je središnji računalni sustav, na osnovu dobivenih podataka, sposoban automatski poboljšati algoritme uzdužnoga i bočnoga upravljanja, što se očituje u boljim voznim značajkama. Napredna tehnologija također osigurava kraći put kočenja pomoću ABS-kočnica, bolje reagiranje u zavojima, bolje držanje smjera u vožnji ravno naprijed i veću stabilnost koju pomoću dodatnih podataka osigurava elektronički sustav za nadzor stabilnosti (ESC). Prednost je spomenutoga sustava i to što je čip ugrađen u gumu, a ne u naplatak, što znači da se naplatak prilikom zamjene gume ne može oštetiti.

Kako je istaknuo Marc Engel, viši inženjer u Goodyearu, karakteristike gume mogu se značajno promijeniti stoga, podaci o tipu gume, tlaku i njezinoj temperaturi imaju važnu ulogu. “Ako vozilo poznaje navedene dinamične značajke, njegovi nadzorni sustavi mogu ih uvažiti i tako omogućiti njegovu veću opću izdržljivost.” Predstavljena tehnologija trenutačno je u fazi testiranja za uporabu na tržištu, a točno vrijeme lansiranja zasad nije poznato.

Za testiranje inovativnoga sustava Dunlop je upotrijebio gume SportMaxx RT, koje su zasnovane na trkaćoj tehnologiji, te predstavljene na ovogodišnjem ženevskom sajmu automobila. Na svom izložbenom prostoru u sklopu ženevskog sajma automobila Dunlop je predstavio novi sportski kupe Mercedes-Benz CLA 45 AMG, koji je opremljen upravo gumama Dunlop Sport Maxx RT. Te su gume nedavno odobrene i za brojne druge vodeće modele AMG, čime je Dunlop dodatno ojačao svoju višegodišnju suradnju s kompanijom Mercedes-AMG i povećao snažnu prisutnost vlastite dinamične robne marke u svijetu brzih i izdržljivih automobila.

1 Dunlop je razvio sustav u suradnji s poduzećem Huf, vodećim proizvođačem mehaničkih i električnih/elektroničkih blokirnih sustava, sustava za nadzor tlaka u gumama i sustava daljinskog upravljanja za automobilsku industriju širom svijeta.
Autosport.hr