Nissanov "bad boy" Juke-R: 3,7 s do 100 km/h, 257 km/h!
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Novosti

Nissanov "bad boy" Juke-R: 3,7 s do 100 km/h, 257 km/h!

Nissan je potvrdio podatke o performansama svojeg konceptnog crossoverskog superautomobila Juke-R, koji spaja snagu i upravljivost legendarnog GT-R-a sa smionim Jukeovim dizajnom.

Oblikovan u UK-u, Juke-R razvijen je u Nissanu, a proizveo ga je RML, vodeći automobilistički konstruktor, uz pomoć savjeta Nissanova europskog tehnološkog centra (NTC-E). Tijekom dvadeset dva tjedna, proizvedena su dva modela - s upravljačem na lijevoj i desnoj strani. Opsežnim ispitivanjima završava posljednja faza u razvoju projekta.

Motor Juke-R-a obujma od 3,8 litre i snage od 485 KS s dvostrukim turbopunjačem ubrza automobil s mjesta do 100 km/h za samo 3,7 sekunda prije nego što pojuri do najveće brzine od 257 km/h.

Ispitivanja su potvrdila da Juke-R krasi upravljivost superautomobila zahvaljujući ovjesu i pogonoskom sklopu Nissana GT-R, kao i sigurnosnom kavezu po FIA-inim specifikacijama i jedinstvenom podijeljenom stražnjem krilu.

Dimenzije Juke-R-a, jasno, mnogo su bliže Jukeu nego GT-R-u. Automobil ima jednaku duljinu (4135 mm), visinu (1575 mm) i jednak međuosovinski razmak (2530 mm) kao Juke, a širina se povećala s 1765 mm na 1910 mm pa se u upadljivim blatobranima nalaze 20-inčni Raysovi naplatci od kovane legure.

U unutrašnjosti, vozač i suvozač sjede na OMP-ovim trkaćim sjedalima, a nadohvat ruku su im sve komande i svi instrumenti iz GT-R-a. Središnje mjesto na instrumentnoj ploči zauzima 17,8-cm ekran upravljiv dodirom koji nudi obilje informacija o automobilu na koje se svaki GT-R-ov vlasnik već naviknuo.

Tijekom 22-tjednog projekta Nissan je “otvorio vrata” stvaranju Juke-R-a, dokumentirao priču od prvog dana, pratio napredak na Jukeovoj stranici na Facebooku i na YouTube postavio deset kratkih filmova koji su pregledani  više od 2.2 miljuna puta u samo 10 tjedana. Danas je objavljen završni film koji će prikazati cijelu razvojnu priču i automobil u njegovu punom dinamičnom sjaju. Sljedeći su prilozi planirani za siječanj, kad Juke-R iziđe na ceste.

Najnovije videozapise i ostatak priče možete pratiti na:

http://www.facebook.com/NissanJukeOfficial

http://www.youtube.com/NissanJuke
Autosport.hr